2012-08-17

Vénusz-Dining Guide Blogkóstoló - a receptem


Tegnap már fellibbentettem a fátylat a Vénusz-Dining Guide Blogkóstolóról, ma megmutatom a Pastel de Nata receptjét is.

Bár szerepel már itt a blogon, tekintettel az eseményre és a mennyiségre, többször is elkészítettem a nyáron tökéletesítés céljából, hogy a maximumot nyújthassam belőle mindazoknak akik megkóstolják.

Akik jártak már Portugáliában, és kóstolták már ezt a desszertet, azoknak biztosan jó lesz újra megízlelni. Akik pedig még nem ismerik, azok nagyon nagy valószínűséggel a rajongói lesznek.

Íme a recept 12 db-hoz, e szerint a recept szeint fogom készíteni a Blogkóstolóra. Aki nem tudna eljönni, otthon is elkészítheti, de nagyon boldoggá tenne ha minél többen megkóstolnátok a rendezvényen is.


Hozzávalók

270 g (1 rúd) Tante Fanny Friss leveles tészta
2,5 dl tejszín
3-4 db tojássárgája (mérettől függő, súlyra kb. 53 g)
80 g nádcukor
1-2 db (mérettől függő, kb. 200 g) biocitrom reszelt héja
10 g étkezési keményítő

őrölt fahéj a szervírozáshoz
(pastelformák - vagy ennek híján muffinsütő - a sütéshez)


Elkészítés


A tejszínes krémhez kézi habverővel keverjük simára a hozzávalókat, majd egy kis lábosban közepes hőfokon, sűrű keverés mellett főzzük puding állagúvá. Ne hagyjuk forrni. Ha kész, tegyük félre hűlni.

Közben tekerjük fel szorosan a leveles tésztát, szeleteljük fel 12 egyforma darabra, és kicsit nedves ujjakkal nyomkodjuk bele egyenletesen az előzőleg szintén kissé benedvesített formákba, úgy, hogy a tészta a formák pereméig érjen, vagy egy kicsit túllógjon rajta. Pihentessük 10 percig, majd osszuk el rajtuk a krémet, és forró (250°-os) sütőben kb. 18-20 perc alatt süssük készre. Ha úgy látnánk, hogy kezdenének megégni a pastelek, akkor vegyük lejjebb a hőfokot.

A Pastel de Natát fogyasztás előtt hintsük meg fahéjjal. Langyosan a legfinomabb!


Tipp: Egy tompa kés segítségével egyszerűen ki lehet venni a Pastel de Natákat a formákból. Kipróbáltam már a formákat kivajazva is, úgy még könnyebben ki lehet őket venni, de én a vizezős módszert preferálom.


A csapattársaim; Kicsi Vú és Food & Wine blogkóstolós receptjeit a Dining Guide-on vagy a blogjaikon olvashatjátok.

6 megjegyzés:

krinsz írta...

Nagyon jól néz ki, biztos nagyon finom. Ha úgy alakul, megkóstolom:)

agomama írta...

Nagyon jól hangzik!
Holnap ki is próbálom!!

NYAMMM írta...

Alig várom, hogy megkóstoljam a Blogkóstolón, aztán majd el is készítem:)

Selectfood írta...

Krinsz, Nyammm, szuper lenne ha megkóstolnátok, örülnék ha találkoznánk! \o/

Agomama, jó sütést! ;)

dizájnmenza írta...

Én is annyira szeretnék kijutni aznap Hozzád! :)

Selectfood írta...

Dizájnmenza, az tök jó lenne, gyereee! :D