A Donum Terrae áfonyaecetét ehhez a
fajta húshoz szereztem be, majd ezt a receptet e köré a két
alapanyag köré építettem. Az áfonya gyümölcsös vonalát
egészítettem ki almával, amihez viszont jól passzol a hagyma, így
abba burkoltam a húst. Az ízesítés többi része pedig adta
magát. Az alábbi receptet már háromszor elkészítettem, és
minden alkalommal ugyanolyan kitűnően sikerült, ezért bátran
mondhatom, hogy ez már egy bevált recept kecskehúsra.
A kecskehúsról bővebben írtam már ebben a bejegyzésben.
Hozzávalók
1 db mellső csontos kecskecomb*
1-1 db nagyobb fehér hagyma és vöröshagyma felkarikázva
3-4 db közepes alma kicsutkázva, meghámozva és felszeletelve
1 kk fekete bors, 1 ek sárga mustármag és 3-3 szem borókabogyó és szegfűszeg mozsárban nagyjából összetörve
tengeri só
kb. 2 ek kacsazsír
kb. 0,5 dl Donum Terrae áfonyaecet
3-4 ág rozmaring (kb. 10 cm/db)
burgonya ízlés szerint
feldarabolva, vagy ha éppen szezonja van, akkor apró szemű
újburgonya
Elkészítés
Ízlés és idény szerint fogyasszuk párolt vagy friss, nyers zöldségekkel.
Tipp: A burgonya mellett, vele egyidőben egyéb (gyökér)zöldségeket is süthetünk, főleg ilyenkor télvíz idején.
A sütési idő értelemszerűen a hús korától függően változik. Mint minden más húsra, a kecske húsára is igaz: fiatalabbét rövidebb ideig, idősebbét hosszabb ideig kell sütni-főzni.
Hátsó (nagyobb) comb esetében is valamivel hosszabb sütési idővel számoljunk!
* 8-9 hónapos ivartalanított bakkecske
recept kecskehúsra
- A durvára tört fűszerkeverékkel és sóval alaposan dörzsöljük be a kecskecombot.
- Keverjük össze az almaszeleteket és a hagymakarikákat. Tegyük egy megfelelő méretű tepsi aljára a keverék felét 2 ág rozmaringgal együtt, majd fektessük rá a befűszerezett húst. Erre tegyük a többi rozmaringot és oszlassuk el rajta egyenletesen az alma-hagymakarikák másik felét.
- Több kis részben tegyük rá a húsra a kacsazsírt, és locsoljuk meg az áfonyaecettel.
- Fedjük be alufóliával a tepsit úgy, hogy a keletkező gőz a fólia alatt maradjon, s benne meg tudjon szépen párolódni a hús. 175 °C-os sütő (az enyém elektromos, légkeveréses) középső szintjén süssük így lefedve 2 órán keresztül, majd vegyük le róla az alufóliát - ekkor már látható ahogy a hús elkezd leválni a csontról -, helyezzük el a tepsiben a burgonyát, sózzuk meg kissé és süssük további egy órán keresztül az egészet.
Ízlés és idény szerint fogyasszuk párolt vagy friss, nyers zöldségekkel.
Tipp: A burgonya mellett, vele egyidőben egyéb (gyökér)zöldségeket is süthetünk, főleg ilyenkor télvíz idején.
A sütési idő értelemszerűen a hús korától függően változik. Mint minden más húsra, a kecske húsára is igaz: fiatalabbét rövidebb ideig, idősebbét hosszabb ideig kell sütni-főzni.
Hátsó (nagyobb) comb esetében is valamivel hosszabb sütési idővel számoljunk!
* 8-9 hónapos ivartalanított bakkecske
recept kecskehúsra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése