2014-12-07

Mediterrán kuszkusz - csicseriborsóval, sárgarépával, szardellával...

Régen jelentkeztem már új recepttel, de tegnapelőtt egy olyan remek kuszkuszt készítettem ebédre, hogy tegnap muszáj volt megismételnem és nem hagyhatom feledésbe merülni. Amikor utólag felfirkantottam a füzetembe, hogy mik is kerültek bele, a „finom” kuszkusz elnevezést adtam neki. Azt hiszem, hogy ezt nem is kell tovább ragozni.

Villámgyorsan elkészül és tényleg elképesztően finom - szerintem. És a férjem szerint is. A kislányunk pedig köszöni szépen, az anyatejen kívül még nem kér semmi mást. :)
 
 

Hozzávalók
kb. 3 főre
  • 200 g (egy csészényi*) kuszkusz
  • olívaolaj
  • 1 db nagy fehér hagyma félbevágva, vékonyan felszeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 4 szál (225 g) sárgarépa julienne-re vágva
  • kb. 4-5 ek finomra aprított petrezselyem (friss vagy fagyasztott)
  • fél maroknyi oregánó és/vagy bazsalikom felaprítva
  • fél csésze* főtt csicseriborsó, 3-4 ek főzőlével együtt
  • kb. 10 db (65 g) napon aszalt paradicsom felcsíkozva
  • 8-10 db olajban eltett szardellafilé felaprítva (fűszerként használtam)
  • 1 db kisebb paradicsom (friss vagy fagyasztott)
  • frissen őrölt fekete bors és némi tengeri só
  • 4 dl víz vagy alaplé
  • chili - opcionális

Elkészítés
  1. Fonnyasszuk meg a hagymákat egy löttyintésnyi olívaolajon, majd dobjuk rá a sárgarépát és a paradicsomot, s lefedve pároljuk 2-3 percig. Ha szükséges, öntsünk alá egy kis vizet vagy alaplevet - de a paradicsom miatt nem valószínű, hogy kelleni fog.
  2. Adjuk hozzá az aszalt paradicsomot, szardellafilét, és a zöldfűszerek felét, majd pároljuk további 2-3 percig. Ha csípősen szeretjük, akkor most adjunk hozzá ízlés szerint chilit.
  3. Tegyük bele a (főtt) csicseriborsót, ízesítsük fekete borssal és öntsük fel a vízzel vagy alaplével. Forraljuk össze, majd ellenőrizzük a sózást - akkor valószínűbb hogy kell még bele egy kis só, ha vizet használunk, nem pedig alaplevet.
  4. Keverjük az ételbe a maradék zöldfűszereket, öntsük bele a kuszkuszt és keverjük az egészet alaposan össze. Kapcsoljuk le a hőforrást - nálam elektromos főzőlap - és fedő alatt hagyjuk kb. 10 percig míg a kuszkusz megduzzad.
Fogyasszuk melegen vagy hidegen, magában vagy valamilyen friss zölddel, zöldsalátával körítve. Fejes salátával és uborkával nagyon finom.


*3 dl-es csésze

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Elkészítettem a kuszkuszt, és annyira zseniálias finom, hogy muszáj volt megköszönjem a receptet. Üdv, Kata.

Selectfood írta...

Jaj, de jó, Kata! Nagyon szívesen, és köszönöm szépen a visszajelzésed! :)