Az első és a második jól sikerült Virtuális babaköszöntő után magam is megtapasztalhattam, hogy mennyire jól tud esni, ha egy ilyen ínycsiklandó (virtuális) komatállal lepnek meg a bloggertársak. Az apropóját pedig már biztosan kitaláltátok, kedves Olvasók. Igen, egy tüneményes kislánynak vagyok néhány hete a határtalanul boldog édesanyja!
A tavaly ősszel elvégzett sajtkészítő tanfolyam mellett a várandósságom, majd az újdonsült anyaság volt az oka a ritka blogfissítéseknek. Reni még a tavasszal megörökített pocakosan is. :)
Lányok! Hálás köszönetem a meglepetésért, különösen így, hogy majdnem mindnyájan kisgyermekeitek mellett készültetek vele. Most már én is tudom, hogy ez nem is olyan egyszerű...
Íme a nekünk készült finomságok, plusz egy recept tőlem:
Ami - Colors in the kitchen: zöldséges rizspite
Anikó - Coffeinmentes: citromos vajas piskóta
Csilla - Mimi és Mama Minikonyhája: zabpelyhes datolyás madeleine
Erika - Dublin felett az ég: vöröslencsés spárgaleves
Gabi - Rakottkert: kecskesajtos sült barack
Ildinyó - Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet: bazsalikomos-őszibarackos smoothie
Katuci - Katucikonyha: sárgabarackörvényes vaníliafagyi
Kriszta - Orchidea a konyhában: sárgarépa-krémleves pácolt kecskesajttal
Zsuzsa - Gesztenyeblog: jegeskávé
Nagyon örültem a gyűjteménynek, s bizony jól is jött akkortájt, amikor a fagyasztóból elfogytak az előre elkészített ételeink és nem nagyon volt időm és energiám azon gondolkozni, hogy mit is dobjak össze gyorsan. Ildinyó smoothie-ját, Kriszta sárgarépa-krémlevesét és Ami zöldséges pitéjét nem sokkal a köszöntő után el is készítettem. A többit egyelőre csak szemmel kóstolgatom, de azokat is ki fogom próbálni.
Viszonzásképpen hoztam egy tortát, amit az egyre jobban sikerülő kecskekrémsajtommal vontam be. Veszettül jó. De nem csak azért mert már négy hónapja nem sütöttem ilyesmit. ;)
D.D.R.T. avagy diós-datolyás répatorta vaníliás kecskekrémsajttal
Hozzávalók
- 285 g reszelt sárgarépa
- 180 g darált dió (diótej/dióital készítéséből visszamaradt dióbél)
- 200 g natúr, aszalt datolya (én általában egy nagyszemű, nagyon puha fajtát használok, de ha az nincs, akkor a keményebb szemeket felaprítva meleg tejbe vagy rumos tejbe áztatom)
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 8 g sütőpor (ez most egy bio, foszfátmentes volt)
- 3 g őrölt fahéj
- kis csipet finom tengeri só
- 50 g nádcukorpor
- 7 db (222 g) gyöngytyúktojás
- 50 g sárgabarackmag-olaj (Donum Terrae)
- 400 g natúr kecskekrémsajt (ne legyen túl lágy) / vagy más natúr krémsajt
- 65 g nádcukorpor
- 2 db vaníliarúd kikapart magjai / vagy egy jó házi vaníliás cukor
Elkészítés
- Keverjük össze a lisztet a cukorral, fahéjjal és a sóval. A nedves alapanyagokat is keverjük össze; én először a reszelt sárgarépát elegyítettem a puha datolyával és a dióaprítékkal, majd egy kézi habverővel kevertem hozzá a tojásokat és a sárgabarackmag-olajat.
- Keverjük össze csomómentesen a két keveréket, majd öntsük egy vékonyan kivajazott sütőformába. Kerek vagy téglalap alakúba, ahogy tetszik.
- 175 °C-os sütőben, a sütő középső fokozatán süssük készre 1-1,5 óra alatt. Attól függ a sütési idő, hogy milyen vastagon került a massza a formába. Tűpróvával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
- Ha megsült, rácson hűtsük ki.
- Vastagságtól függően vágjuk - vízszintesen - két vagy három darabbá a tésztát.
- Keverjük ki a nádcukrot és a vaníliamagokat a krémsajttal. Kenjük meg egy részével a réteget vagy a rétegeket, s vonjuk be a maradékkal.
Darált dióval díszithető. Tároljuk hűtőben!
recept
7 megjegyzés:
Sok-sok örömöt, boldogságot, mosolyt kívánok!
Sok nevetést, vidámságot és jó egészséget kívánok Nektek! :)
Nagyon gratulálok a babához, tündéri! És természetesen a torta is, hmm! Igazán különleges lehet azzal a kecskesajtkrémmel :)
Jaj de csodás, így korán reggel is :-) Imádom a datolyát, a flódnidért egyenesen odalettem, biztos hogy ez is egy újabb gyöngyszem a konyhádból! Élvezd aza anyaságot drága Alíz, a legjobb dolog ami egy nővel történhet ebben az életben!!! Puszi Nektek
Tiszta szivbol gratulalunk a babahoz, boldogsagodat meg tudjuk erteni (miutan egyikunk mar jo nehany kudarcon van tul)! A receptek pedig egyszeruen szuperek es inycsiklandozok!!!! Ezt a kecskesajtkremes csodat nagyon szeretnenk megkostolni! :)
Erdőkóstoló, Ági, pinkóci, Aniko, wannaba chef, köszönjük szépen a jókívánságokat! :)
Wannabe chef, a kudarc nem ismeretlen számomra sem, de erről (és majd sok minden másról) egy másik, már szerkesztés alatt álló blogban fogok írni. Várlak benneteket ott is!
Megjegyzés küldése