2014-02-28

Joghurtos-petrezselymes burgonyafőzelék, kecsketúrós pirítottmag-fasírttal



A mai ebédünk volt ez a nem szokványos burgonyafőzelék ezekkel az igazán remek húsmentes fasírtokkal. A főzelék ötlete/ihlete Feri, a főzelékes aldis videójából származik, a magkeverékből készült fasírt pedig Vegasztromániától már jól ismert diósült nyomán készült, de mégis máshogy. Ebbe nem volt szükség tojás tenni, mert a kecsketúróm éppen eléggé összefogta a masszát.


Hozzávalók
3-4 személyre

a főzelékhez
kb. 1 kg burgonya, meghámozva és felkockázva
1 db lila hagyma felaprítva
löttyintésnyi olívaolaj
friss vagy fagyasztott petrezselyem
1 db friss babérlevél finomra aprítva
víz vagy zöldségalaplé (valamivel több, mint amennyi ellepi a burgonyát)
tengeri só, frissen őrölt fehér bors
150 g natúr joghurt
kb. 1 ek étkezési keményítő
1/2 kezeletlen héjú citrom reszelt héja

a fasírthoz (kb. 20 db lesz ebből a mennyiségből)
150 g magkeverék (nálam most 75 g mandula, 30 g fenyőmag, 25 g tökmag és 20 g napraforgómag)
100 g kecsketúró
1 evőkanálnyi Serra de Estrela sajt (portugál lágy juhsajt) vagy ízlés/lehetőség szerint más sajt
1-1 lila és vörös salotta aprítógépben finomra aprítva
3 ek sűrű paradicsomszósz
1-2 ágacska kakukkfű letépkedett levélkéi
kevéske őrölt bors és finom tengeri só


Elkészítés

1 Öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe az olajos magvakat. 175 °C-os sütőben kb. 12 perc alatt pirítsuk meg, majd tegyük félre hűlni.
2 A főzelékhez fonnyasszuk meg a finomra aprított lila hagymát egy kevés olívaolajon, keverjük hozzá a felkockázott burgonyát, s forgassuk alaposan össze. 1-2 perc múlva öntsük fel a vízzel vagy az alaplével, dobjuk bele a babérlevelet, ízesítsük némi sóval és borssal, továbbá a petrezselyem felével.
Forrás után közepes hőfokon főzzük fedő alatt addig, míg a burgonya majdnem teljesen megpuhul.
3 Ezalatt állítsuk össze a fasírtot: a kihűlt magkeveréket egy késes aprítógépben aprítsuk fel, villával keverjük hozzá a kecsketúrót, a sajtot, paradicsomszószt, a kakukkfűlevélkéket. Kissé sózzuk és borsozzuk meg.
Formázzunk a masszából kis fasírtokat, helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire és 180 °C-on kb. 30 perc alatt süssük aranybarnára.
4 A félkész főzelék nagyjából felét pürésítsük botmixerrel, tegyük vissza a tűzre és sűrírsük be az étkezési keményítővel csomómentesen elkevert joghurttal. Forraljunk rajta egyet, keverjük bele a félretett petrezselymet, reszeljük bele a fél citrom héját, és már el is készült a főzelék.


3 megjegyzés:

Aniko írta...

jó újra receptet olvasni Tőled! Imádom, mert mindig valamiben különleges.... most is összefutott a nyál a számban :-)

Gabi írta...

Ez nagyon finom lehet! Nem voltam krumplifőzelék-rajongó, de nem olyan régen életemben először készítettem, és nagyon ízlett. Így már bátran megkóstolnám ezt a joghurtos variációt is, pláne azzal a guszta feltéttel. :)

Selectfood írta...

Anikó, ezt örömmel olvasom, köszönöm szépen! :)

Macskanyelv, akkor ne habozz, legyen ez a verzió életed második krumplifőzeléke! Nem fogod megbánni; szerintem igencsak jól sikerült. ;)