2013-08-20

Sült kaliforniai paprikás fekete rizottó hirtelen sült szardíniával

 
Nagyon nyári, nagyon könnyű, nagyon finom!

Hozzávalók
  • 250 g arborio rizs
  • 1,5 l meleg halalaplé (én Caldeirada levét használtam)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • 1 db sütőben vagy grillen (szárazon) sült zöld kaliforniai paprika meghámozva és apró kockákra vágva
  • kb. 1/2 dl Vermouth Bianco
  • 65 g tintaszósz* (Sugo al Nero di Seppia)
  • olívaolaj, tengeri só
  • 1 ek vaj
  • kisebb szardíniák, olívaolaj a sütéshez, tengeri só

Elkészítés
  1. Aprítsuk finomra a hagymákat, majd futtassuk meg egy kis olívaolajon. Keverjük hozzá a rizst. Mikor már üvegesednek a rizsszemek, öntsük fel a Vermouth-tal, keverjük össze. Pár pillanat alatt elillan az alkoholtartalom, a rizs ugyanakkor aromákkal szívja meg magát.
  2. Alaposan keverjük hozzá a tintahalszószt is. Sűrű kevergetés mellett merőkanalanként kezdjük el hozzáadagolni a halalaplevet. Mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyit néhány perc alatt magába tud szívni a rizs.
  3. Keverjük hozzá a sültpaprika-kockákat, és ha szükséges, sózzuk meg, végül keverjünk a rizottóhoz egy evőkanálnyi vajat.
  4. Miközben készül a rizottó, forró, bő olívaolajban süssük meg a szardíniákat. Papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges zsiradékot és sózzuk meg kissé.
         Tálaljuk azonnal.

* A tintaszósz a közönséges tintahal vagy szépia (Sepia officinalis) tintazacskója váladékának felhasználásával készült szósz. Az általam felhasznált (olasz) szósz tartalma: paradicsompüré, szépia, napraforgóolaj, tintahaltinta, fehérbor, vöröshagyma, fokhagyma. Köszi szépen, Gaba! :)

Nincsenek megjegyzések: