Nagyon nyári, nagyon könnyű, nagyon finom!
Hozzávalók
- 250 g arborio rizs
- 1,5 l meleg halalaplé (én Caldeirada levét használtam)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 1 db sütőben vagy grillen (szárazon) sült zöld kaliforniai paprika meghámozva és apró kockákra vágva
- kb. 1/2 dl Vermouth Bianco
- 65 g tintaszósz* (Sugo al Nero di Seppia)
- olívaolaj, tengeri só
- 1 ek vaj
- kisebb szardíniák, olívaolaj a sütéshez, tengeri só
Elkészítés
- Aprítsuk finomra a hagymákat, majd futtassuk meg egy kis olívaolajon. Keverjük hozzá a rizst. Mikor már üvegesednek a rizsszemek, öntsük fel a Vermouth-tal, keverjük össze. Pár pillanat alatt elillan az alkoholtartalom, a rizs ugyanakkor aromákkal szívja meg magát.
- Alaposan keverjük hozzá a tintahalszószt is. Sűrű kevergetés mellett merőkanalanként kezdjük el hozzáadagolni a halalaplevet. Mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyit néhány perc alatt magába tud szívni a rizs.
- Keverjük hozzá a sültpaprika-kockákat, és ha szükséges, sózzuk meg, végül keverjünk a rizottóhoz egy evőkanálnyi vajat.
- Miközben készül a rizottó, forró, bő olívaolajban süssük meg a szardíniákat. Papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges zsiradékot és sózzuk meg kissé.
* A tintaszósz a közönséges tintahal vagy szépia (Sepia officinalis) tintazacskója váladékának felhasználásával készült szósz. Az általam felhasznált (olasz) szósz tartalma: paradicsompüré, szépia, napraforgóolaj, tintahaltinta, fehérbor, vöröshagyma, fokhagyma. Köszi szépen, Gaba! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése