2013-08-28

Burgonyával sűrített kapros cukkinifőzelék, pirított tyúkmellfilével, mangalicakolbász-kockákkal és tökmaggal


 Cukkini- vagy tökfőzelék a hagyományostól egy picit eltérően (és lisztmentesen). A neve mindent elárul.


Hozzávalók 4-6 adaghoz
  • 2 db kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 4 gerezd fokhagyma vékonyan felkarikázva
  • 2 ek vaj (nálam most „kecskevaj”)
  • 1 tk pirospaprika
  • kb.1 l víz vagy alaplé
  • 660 g lila burgonya (vagy bármilyen más burgonya) meghámozva és felkockázva
  • 1,1 kg reszelt cukkini vagy tök
  • tengeri só, frissen tört fehér bors, kapor
  • pici olívaolaj, egy kis darab mangalicakolbász apró kockákra vágva, kisebb maréknyi tökmag 
  • tyúkmellfilé (vagy jérce- / csirkemellfilé) felcsíkozva
  • kenyér a fogyasztáshoz - opcionális

Elkészítés
  1. Hevítsük fel egy fazékban a vajat, és fonnyasszuk meg rajta az aprított vöröshagymát. Húzzuk félre a hőforrásról, hintsük bele a pirospaprkikát, keverjük jól össze és forgassuk bele a burgonyát.
  2. Tegyük vissza a főzőlapra/tűzhelyre és öntsük fel fél liter vízzel. Sózzuk meg és főzzük puhára a burgonyát.
  3. A főzelékalapot pürésítsük botmixerrel, adjuk hozzá a reszelt cukkinit és öntsük fel a maradék vízzel. Ezt a mennyiséget nagyban befolyásolja a sűrítésre használt burgonya fajtája és a kívánt állag. Nekem a saját termesztésű lila burgonyámhoz a megadott mennyiségre volt szükség.
  4. Ízesítsük a főzeléket kaporral és fehér borssal, és ha kell, akkor igazítsunk a sózáson is. Alacsony-közepes hőfokon főzzük tovább a főzeléket addig, míg a cukkini megpuhul benne.
  5. Egy kisméretű serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olívaolajat, dobjuk rá a kolbászkockákat, pirítsuk zsírjára, miközben hozzákeverjük a tökmagot is. A tökmagot érdemes durvára törni a pirítás előtt, mert az egészben hagyottak pattognak a serpenyőből kifelé.
  6. Óvatosan emeljük ki a serpenyőből a pirított kolbászkockákat és a tökmagokat, majd a benne maradt zsiradékon pirítsuk meg a gyengén megsózott és borsozott húscsíkokat.

Megjegyzés: Ez a rendhagyó főzelék nem tartalmaz sem tejfölt, sem hagyományos habarást - így lisztet sem -, mégis kellőképpen sűrű az állaga. Ha valaki teljesen tejtermékmentessé szeretné tenni, akkor a kezdeti vaj helyett használjon olívaolajat, vagy más zsiradékot.

Nincsenek megjegyzések: