2013-01-29

Ötperces joghurtos-diós sütemény


Eredetileg narancstortának indult, de végül csak narancshéj került bele, így mégsem mondhatom rá, hogy narancsos. Az ötperces süti elnevezés viszont kézenfekvőnek tűnt, mert annyi idő alatt bőven össze lehet dobni. Akár kettőt is. Igaz, hogy megsütni valamivel tovább tart, de addig legalább nem kell ott állni mellette.

A tavalyi londoni hétvégénken szereztem be az akkor éppen aktuális Good Food magazint, az ötlet onnan származik. Valami ilyesmi, mint itt.
Bár én elhagytam a tetejéről a naracsmázat (narancslé+cukor), a vajat joghurtra és dióolajra cseréltem le, és talán már mondanom sem kell, hogy jóval kevesebb cukrot tettem bele, így is igazán finom lett, és a recept ráadásul jól továbbfejleszthető. Mehet narancsmáz a tetejére, akár valamilyen alternatív édesítőszerrel készítve, vagy lehet belőle tortaalap valamilyen krémmel megtöltve, vagy egyszerűen meg lehet sütni muffinformákban, vagy cupcake-nek is. Kinek mihez van kedve.


Hozzávalók

175 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy búzaliszt (vagy gluténmentes alternatíva)
50 g kukoricadara (polenta)
10 g sütőpor (nálam foszfátmentes)
50 g darált dió
100 g nádcukor
2 db kezeletlen héjú narancs reszelt héja, kb. 5 g
75 ml dióolaj (ez lehet valamivel kevesebb is)
2 db (100 g) tojás
250 g natúr joghurt


Elkészítés

1 Keverjük össze a száraz alapanyagokat egy keverőtálban, majd adjuk hozzá a tojásokat, joghurtot és a dióolajat is. Kézi habverővel keverjük az egészet csomómentesre.
2 Vajazzunk vagy (dió)olajozzunk ki nagyon vékonyan egy nk 20 cm-átmérőjű kapcsos tortaformát és 150°C-155°C-ra elmelegített sütőben, a középső rácson süssük készre 50 perc alatt.

Ha teszünk narancsmázat a tetejére, akkor várjuk meg míg kihűl a sütemény, és csak utána vonjuk be porcukorral/porxukorral kikevert narancslével. 


Tippek:
  • cirtommal is elkészíthető
  • muffinformában sütve rövidebb sütési időre van szükség

Nincsenek megjegyzések: