2012-12-12
Bacalhau à Bruxa - avagy így készítik a boszorkányok a tőkehalat
Szép számmal szerepelnek már portugál receptek itt a blogon, azon belül is talán a tőkehalas receptek vannak túlnyomó részben. Ezt a statisztikát megerősítve, most is egy ilyen receptet mutatok, ami nem más, mint egy burgonyás-kolbászos-hagymás rakott tőkehal, eredeti nevén Bacalhau à Bruxa (boszorkányos tőkehal). Véleményem szerint a neve eléggé mókás, az eredetét nem is ismerem, de talán onnan kaphatta, hogy boszorkányosan jó, és boszorkányosan egyszerű egytálétel. :)
Már kétszer is elkészítettem, és nagyon megszerettük. Elsőre nyers burgonyával, mert az a könyv, ahonnét származik a recept, nem írja, hogy meg kellene főzni. Pedig meg kell, mert különben nagyon sokára sül csak meg az étel, és imitt-amott a burgonykarikák is kemények maradnak, maradtak benne.
Hozzávalók kb.:
700 g előfőzött kiszálkázott tőkehal (nálam sóban szárított, kiáztatott) laskáira szedve
250 g vöröshagyma vékony karikákra felszeletelve
6-8 gerezd fokhagyma felkarikázva
900 g burgonya meghámozva, karikákra vágva és közepesen megfőzve
60 g jó minőségű szárazkolbász (lehet csípős is) felaprítva
1 nagy maréknyi petrezselyem finomra aprítva
frissen őrőlt fekete bors, olívaolaj, kevés fehérborecet
2-3 ek liszt (eredetileg búzaliszt, de bármilyen megfelelő)
(némi só - ha fagyasztott tőkehalat használunk)
Elkészítés
Rakottast készítünk: egy megfelelő méretű kerámia vagy jénai sütőtálba egymásra pakoljuk a hozzávalókat 2-3 rétegben, ebben a sorrendben: egy sor vöröshagyma-karika, tőkehal, burgonya, kolbász, fokhagyma, petrezselyem, bors, löttyintésnyi olívaolaj és egy kevés fehérborecet, liszt.
Legfelülre burgonya kerüljön. A borecettel csínján bánjunk, nem cél, hogy nagyon savanyú ízt kapjon az étel.
180°C-os sütőben lefedés nélkül, kb. 45 perc alatt süssük készre. Kínáljunk mellé friss salátát, vagy valamilyen zöld színű zöldséget megpárolva.
A készítés másnapjára jobban összeérnek az ízek, akkorra még ízletesebb lesz.
Címkék:
csőben sült,
egyszerű,
egytálétel,
főétel,
hal,
portugál konyha,
tőkehal
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Ezekből az összetevőkből csak jó sülhet ki:))
Szoktam halas rakottat készíteni,de az inkább nyári,paradicsomos.Ez meg azt hiszem a téli verzió lesz nálunk.Amúgy én is mindig főve teszem bele a burgonyát.
Kedves Tálaló,
régen jártál már itt, örülök, hogy benéztél!
Jó, ha van egy nyári és egy téli verzió is belőle. ;) Szerintem is ésszerűbb főve beletenni a burgonyát, de gondoltam, hogy teszek vele egy próbát. Nyilván függ attól is hogy milyen fajta burgonyát használunk, biztos van olyan is, amit tényeg nem kell előfőzni.
Megjegyzés küldése