A házi kenyerek, ízesített vajak és különleges sók összekóstolása után én az egyik négyfogásos kóstoló menü mellett tettem le a voksomat. Nem volt könnyű a választás, mert mindhárom igazán remeknek tűnt. Végül a másodikat kértem az első menü előételével; a Kárpáti módra készült fogasfilével.
Amuse bouche: folyami rák zöldborsópürével
Ízesített vajak és különleges - vulkanikus, paradicsomos, currys, kókuszos - sók |
Fogas Kárpáti módra (balra fönt) Szilvásváradi pisztrángfilé salátafőzelékkel (balra lent) Cékláskenyér (jobbra) |
Molnár János faszenes kecskesajtja céklákkal |
Tanyasi tyúkhúsleves (balra és jobbra fönt) Tavaszi zöldborsóleves (jobbra alul) |
Háztáji kacsa káposztás tésztával (felül) Házi nyúl vadasan (alul) |
Érlelt marhabélszín tökfőzelékkel |
Érlelt faszenes kecskesajt házi lekvárokkal |
Elődesszert: áfonyamousse tejkaramella-fagylalttal (bal felső kép) „Alma” (bal alsó kép) |
Szilvás gombóc fahéjfagylalttal |
Barackos túrós pite és a házi bonbonok |
A pitét leszámítva mindegyik desszertet kóstoltam. Az apró, áfonyás elődesszertet nagyobb adagban is el tudtam volna képzelni valamelyik menü részeként, az „Alma” igazi remekmű, szép és finom. A tányéron lévő 3 aprócska mentolos ízű virág a desszert záró akkordjaként remekül funkcionált.
Nekem mégis a fahéjfagyival kísért, ropogós morzsába burkolt szilvás gombóc lett a kedvencem. Nem is találok rá szavakat, tényleg annyira ízlett.
A bonbonok közül csak a marakujást és a sós pisztáciást kóstoltam, s a kettő közül az étcsokiburokba zárt pisztáciás volt a nyerő.
Majd elfelejtettem! A menü mellé a borsort is végig kóstoltam, kiváló minőségű volt mindegyik. A nekem leginkább izlőt emelném ki közülük, ami egy különleges ízvilágú 2010-es évjáratú Tokaji Hárs Furmint Nyulászó volt, Orosz Gábor pincészetéből.
A kellemes zongoraszó most is végigkísérte az estét, s nem túlzok, ha azt állítom, hogy a Salon Étterem Budapest egyik gasztronómiai fellegvára.
2 megjegyzés:
Csak néztem, néztem, nagy szemekkel:))
Csodás hely, csodás ételek, csodás élmény:)
Örülök, hogy Te ilyen helyre is eljutottál.
Valamikor,még az átkosban, úgy több, mint 20 éve, voltam a New York Kávéházban. Gyönyörű volt, még a felállványozott Palota is. A Kávéház sötét és szürke, de látszott a valamikori fénye. Mára ezt visszakapta, úgy láttam. A csodaszép képeken látszik a finomság és az elegancia. Tényleg nagy élmény lehetett! Köszönöm a beszámolót! :-))
Megjegyzés küldése