Bizonyára már nagyon sokan tudjátok, hogy a múlt hét végén Dining Guide által megrendezésre került az első hazai Street Food Show, és annak keretein belül a 3. Blogkóstoló. Előzőleg már beszámoltam róla, hogy a bloggerek közé én is meghívást kaptam, így résztvevőként lehettem részese az eseménynek.
A helyszín a budapesti Hold utcai Vásárcsarnok felső szintje volt, ami szerintem tökéletes választás volt. Vagyis inkább lett volna, de majdnem háromszor annyi érdeklődő - több, mint 11 ezer ember! - volt kíváncsi a Show-ra, mint amennyire a szervezők számítottak, így a helyszín mégiscsak szűkösnek bizonyult. Sokaknak csak hosszú várakozás után sikerült feljutniuk, de azt hiszem, hogy a többség jól érezte magát.
Amióta biztossá vált, hogy a Pastel de Natát fogom készíteni, nagyon sokszor megsütöttem a nyár folyamán. Éppen ezért nem frissült a blogom már egy ideje új desszertekkel, de korábban ezt nem árulhattam el.
Magán a recepten és az alapanyagokon nem változtattam semmit, csupán az állagot és a sütési időt teszteltem többször is, ilyen-olyan formában. Erre azért volt szükség, mert 160 db pastellel kellett készülnöm, és teljességgel lehetetlennek tűnt, hogy a Blogkóstoló napján, déli kezdésre, egyedül el tudjam készíteni ezt a mennyiséget. Az sem volt megoldható, hogy előző nap összeállítsak mindent, mert a tészta nagy valószínűséggel elázott volna a krém alatt, és még a helyszínre is kellett szállítani.
Mindenképpen frissen szerettem volna sütni, hogy aki megkóstolja, még langyosan fogyaszthassa, mert úgy az igazi. (De hidegen sem utolsó.) Mindent összevetve a legjobb megoldásnak az tűnt - és valóban az volt -, hogy le kell fagyasztani őket, így az alapanyagok beszerzése után, a csütörtöki napot választottam az elkészítésre, hagyván még egy napot arra, ha valamilyen oknál fogva nem az elképzeléseim szerint alakultak volna a dolgok, legyen még időm újra elkészíteni. Összességében majdnem fél napot dolgoztam a sütiken, kb. 180 db-ot készítettem belőlük. Amint elkészült 20-25 pastel, egyesével becsomagolva azonnal a fagyasztóba kerültek.
Onnan csak a szállítás napján kerültek ki, egyenesen a jégakukkal teli 2 nagy hűtőládába. Ezekben előzőleg egy-egy polcrendszert is ki kellett alakítani, hogy ha megolvadnának egy picit a sütik, ne nyomódjanak össze. Mire a helyszínre értem, a sütik meg sem olvadtak egy cseppet sem, pont olyanok voltak, mint a fagyasztóban.
A próbasütés ezért jóval tovább is tartott, mint amivel számoltam, szükség volt 30-35 percre hogy megfelelően megsüljenek a pastelek.
Összességében 9 tepsivel sütöttem, egyszerre két sütőben. A fagyott állag miatt, míg egy-egy tepsinyi pastel sült, addig Novák Viki segítségével kicsomagoltam a következő 2 tepsire valót, így volt idejük valamelyest kiengedni, lerövidítve ezzel a sütési időt.
Szerencsére minden terv szerint alakult, az időt jól sikerült beosztanom, szépen meg is sült minden. És el is fogyott az utolsó darabig, sőt még ennél sokkal több is elfogyott volna!
Voltak néhányan akik visszajöttek elmondani, hogy mennyire ízlett nekik, és volt olyan is, aki visszajött repetázni (1 adagban 2 db Pastel de Nata volt), vagy vitt belőle valakinek. Volt két hölgy, akik szívesen elvittek volna egy egész nagy tálcányit - 25 db-ot - egyszerre, mert úgy vélték, hogy tökéletes lenne a vendégségbe, ahová mentek.
Talán mondanom sem kell, hogy mindezek a visszajelzések nagyon jólestek. *-* Köszönöm szépen mindenkinek, aki eljött és megkóstolta a blogomat, továbbá nagyon köszönöm a lehetőséget a Dining Guide csapatának, legfőképpen Péternek és Vikinek, hogy részese lehettem ennek az egésznek, és egy ilyen emlékezetes, izgalmakkal teli nappal gazdagodhattam.
Fotó: Food&Wine |
Fotó: Luzitán művek |
Fotó: Wunderlich Júlia, Dining Guide (bal oldali), Luzitán művek (jobb oldali) |
Fotó: Wunderlich Júlia, Dining Guide |
De nem csak a sütik miatt volt emlékezetes a szombati nap, hanem azért is, mert végre személyesen megismerkedhettem több virtuális ismerőssel és több-kevesebb beszélgetésre is alkalmunk volt: Chriesi, Colors in the Kitchen, BéVé, Robi, Nyammm, Food&Wine, Piszke, Limara, Gabojsza, Lorien és Boldog Kukta, nagyon örültem nektek!
A bloggereken kívül egy kedves régi ismerősömmel, Vikivel és a családjával is sikerült egy kis időt kellemesen eltöltenünk.
S hogy én mit fogyasztottam? Ebédelni nem volt időm, de fél 3 körül megkóstoltam Food&Wine főételét, a fantasztikus marhapofatokányt mungóbabbal és csípős szósszal, majd ettem egy tányér hideg cukkinilevest, Kicsi Vú által készítve. A receptek a DG-on.
Ezek után végigettem a második bloggercsapat; Funky Pho, Kísérleti konyha, Mandula Sarok menüjét is, amivel - a levesben lévő húson kívül - igencsak eltalálták az ízlésemet. Sajnos a harmadik csapat menüjéről lemaradtam, mert el kellett jönnöm, pedig igazán fantasztikusnak ígérkezett az is.
A Sió standjánál ittam egy nagyon kellemes, 100%-os szilva-meggy gyümölcslevet, majd a kissebbik hűtőtáskámmal és két csatos üveggel együtt elbandukoltam Bors és Hara’Punk kézműves söreihez, és hoztam haza a sörkedvelő férjemnek egy üveg fekete és egy üveg világos sört. Nagyon bejöttek neki.
Ami az ételeket illeti, A Sonkástól, és Wang mester kínai konyhájából hoztam haza kóstolót, mindegyik remek választás volt. A közeljövőben muszáj lesz elmennünk mindkét helyre.
Mindent összevetve, egy remek nap volt, nagyon jól éreztem magam! Az eseményről még több fotó a Dining Guide honlapján.
7 megjegyzés:
Isteni, isteni, isteni volt a sütid! :) Nagyon örültem, hogy találkoztunk végre!
Nagyon köszi, chriesi, engem meg a poharas desszerted vett le a lábamról!
Feltétlenül ismételnünk kell. ;)
Gratulálok Alíz, ügyes vagy!!! Tudtam, hogy az leszel, nem volt kérdés. Klassz a beszámolód is, olyan kár, hogy nem tudtam ott lenni....
Puszi, Emma
Nagyon finom volt a sütid! S örülök, hogy találkoztunk! ;)
Nagyon jó kis beszámoló kerekedett itt ki:) Teljesen átéltem:) Nagyon örülök én is a találkozásnak! Wang mesterhez tényleg látogassatok el, vannak finomságok! Örülök, hogy adtak végül sört:D
Annyira sajnálom, hogy nem lehettem ott. :( El is hiszem, hogy elfogytak mind egy szálig! Nem lehetne valahogy ujrázni? ;)
Emma!Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! Én is sajnáltam, hogy nem tudtál ott lenni, de legalább pár héttel előtte már találkoztunk. ;)
Robi, itt is köszi!
Nyammm! :))) Wang mesterhez szerdán már majdnem eljutottunk, de aztán le kellett mondanom a foglalást.
A sörös fiúk elsőre meg voltak lepődve, hogy csatos üvegekkel mentem, de kaptam sört mindegyikbe. ;)
Pixie Pie, hiányoltalak is! Úgy tűnik, hogy lesz majd belőlük újrázás, majd időben szólok, hogy hol és mikor. ;)
Megjegyzés küldése