A ház friss kenyere kapros vajjal |
Tegnap Budán az Aranyszarvas Bisztróban ebédeltünk. Úgy másfél éve jártunk már ott, és mind akkor, mind most maximális elégedettséggel távoztunk.
A déli nyitás után nem sokkal érkeztünk, ezért én a korai órának tudom be, hogy rajtunk kívül csak két asztalnál ültek vendégek. A rekkenő hőségben hatalmas napernyők alatt a teraszon foglaltunk helyet, a virágzó leanderek és a csinos szőlőtőkék között. Szerencsére volt egy kis légmozgás, így kellemesen telt az ottlétünk.
A kiszolgálás nagyon udvarias és mindenekelőtt gyors volt. A menüajánlat felettébb szimpatikusnak tűnt, és mint később kiderült, a választásunk pompásnak is bizonyult. Egy igazi nyári, szezonális alapanyagok felhasználásával összeállított könnyed, de laktató ebédben volt részünk.
Elsőként egy ropogós héjú, még meleg, házi sütésű kenyér került az asztalra kapros vaj kíséretében. Hmm, de jó is volt! Azóta erős késztetést érzek arra, hogy megtanuljak végre ilyen kenyeret is sütni.
A leves egy fenséges palócleves volt hússal, roppanós zöldségekkel; zöldbabbal, sárgarépával, karalábéval, tejföllel savanyítva. A benne lévő húst marhahúsnak gondoltam, de azóta utánanéztem, hogy milyen hússal is készül eredetileg ez a leves. Kiderült, hogy ürühúsból, ami nem más mint az ivartalanított juh húsa. Most rendesen el is bizonytalanodtam e tekintetben. Így utólag nem tudok rájönni, hogy marha vagy ürü volt-e. Mindenesetre tipikus juhíze nem volt.
Süllő, lecsó, túrós lasagne |
Sárgabarackos tortácska vaníliafagylalttal |
A menü desszertje, az almás rétes nem volt még készen, helyette egy-egy finom tortácskát ettünk zamatos sárgabarackkal a közepén. De más formában is jelen volt a gyümölcs: ott volt a sárgabarackbőrben, a pürében - és ha jól éreztem - még a zselében is. Összességében remekül volt komponálva a desszert, de nekem a zselé már egy kicsit soknak tűnt.
A levendulafagylalt viszont levett a lábamról, isteni volt! Annak pedig különösen örültem, hogy nem volt színezve. Bár miért is lett volna, hiszen ez Budapest egyik legjobb étterme. . .és nem véletlenül.
Sárgabarackos tortácska levendulafagylalttal |
Vadászkutyák által űzött aranyszarvas - színes dombormű az épület falán |
Aki még nem ismerné, ki ne hagyja!
1 megjegyzés:
Mi is nagyon szeretjük, és mindig elégedetten távozunk! :-)
Megjegyzés küldése