Újabban sokat kísérletezek a kakaóvajjal. Többször és többféleképpen készítettem a felhasználásával házi étcsokit, sőt még test-, illetve arcápolót is főztem belőle. A csokik jók lettek, de van még velük kísérleteznivaló, és krémként is igazán pazar alapanyag.
Most ehhez a gyönyörű bélszínhez valami különlegeset szerettem volna, így esett a választásom a kakaóvajra. Az étel összességében a fűszerezéssel, a pisztáciával és a ribizlis lekvárral eszméletlenül jól lett, de nem ám csokoládéízű! A kakaó aromája éppen csak szolidan van jelen a kreációban.
Hozzávalók2 db őzbélszín (steak) egészben (kb. 800-900 g)
4 ek reszelt kakaóvaj
2 maréknyi pisztácia durvára törve
4 szem frissen őrölt borókabogyó
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
1 tk frissen őrölt fehér bors
1 csapott ek frissen őrölt rózsabors
tengeri só
300 g (2 db) alma meghámozva, feldarabolva
2 ek nádcukor
1 dl víz
1 dl 100%-os almalé
0,5 dl almaecet
2 maréknyi piros ribizli
néhány szem tört pisztácia és pisztáciaolaj a tálaláshoz
köretjavaslat: párolt rizskeverék vadrizzsel és vörös rizzsel vagy burgonyafánk
Elkészítés
1 Keverjük össze egy tálban a kakaóvajat, pisztáciát, fokhagymát és a fűszereket. Forgassuk a húsokat ebbe a keverékbe, fedjük le alufóliával, és tegyük minimum egy órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe.
2 A lekvárhoz tegyük az almakockákat egy kisméretű lábosba, hintsük meg a nádcukorral és öntsük fel a folyadékokkal. Forraljuk fel, és néhány perc alatt főzzük puhára a gyümölcsöt.
Mikor már puha, adjuk hozzá a fürtjeiről leszedett ribizliszemeket, főzzük még 1-2 percig, majd a tűzről levéve turmixoljuk össze.
A lekvár fogyasztható így is, de legjobb átpasszírozni egy szűrőn.
3 Hevítsünk fel szárazon egy jó minőségű tapadásmentes serpenyőt, és süssük át az ízlésünknek megfelelően a bélszínt. Én közepesen átsütve szeretem.
Szeleteljük fel ujjnyi vastagságúra a sült bélszínt, tálaljuk a friss lekvárral és a kiválasztott körettel, s díszítsük pár szem durvára tört pisztáciával és egy kis pisztáciaolajjal.
Tipp: friss fejes saláta vagy jégsaláta - natúran - is illik mellé.
3 megjegyzés:
Nagyon jó, szeretem a vadhúst, nagyon rég ettem. Igazán pikáns egyveleg van itt a tányéron. Mutatós is egyben:)
Már az olvasására is összefut a nyál a számban. Imádom a vadhúsos ételeket. Csak lenne egy vadász a rokonságban, vagy a baráti körben, mert üzletben egy kicsit borsos az ára.
Két vadhúsrajongó! :)
Erika, köszönöm, ha már régen ettél. akkor itt az ideje beszerezni egy adagot!
Hobbichef, az üzletekben valóban borsos áron kínálják, ráadásul én sokszor csak „pörkölthússal” találkozom. A többit meg exportálják.
Megjegyzés küldése