2012-04-09

Hamis Caldo-verde


Ez a végtelenül egyszerű és kevés alapanyagból álló finom leves nagyon népszerű Portugáliában. Tipikusan egy helyi káposzta, a couve-galega vagy más néven a couve portuguesa (portugál káposzta) szükséges hozzá, ami egy magas növésű, nyeles káposzta, és aminek a haragoszöld leveleit egészen vékony csíkokra vágva főzik a levesbe. Ez a caldo-verde. A piacokon már eleve felszeletelve hozzá lehet jutni ehhez a káposztához, így otthon tényleg csak a burgonyát kell hozzá megfőzni.
Bárki el tudja készíteni.

Mivel itthon nincs ilyen káposzta - vagy legalábbis nem tudok róla -, én medvehagymával készítettem el. De ha az sincs, akkor a mángold levele is jó alternatívának tűnik, mert annak a színe és az állaga is hasonlít a portugál káposztáéhoz.


Hozzávalók
kb. 6 személyre

800 g burgonya (már meghámozva), feldarabolva
50 g húsos (mangalica)kolbász
250 g medvehagyma, a szár nélkül, gyufaszál vékonyságúra szeletelve, vagyis caldo verdére - portugálul
2 l víz
tengeri só


Elkészítés

1 Főzzük meg a burgonyát és a kolbászt, a két liter enyhén sózott vízben.
2 Mikor megfőtt, merjük le a víz felszínéről a kolbászból kifőtt zsiradékot, és botmixerrel keverjük simára. Aki szereti, a kolbászt is benne hagyhatja, én az egyik felét a burgonyához daráltam, a másikat pedig felaprítva félretettem a tálaláshoz.
3 Dobjuk a levesbe a felaprított medvehagymát, forraljuk fel, és pár perc alatt főzzük meg.

Fogyasszuk a levest önmagában, vagy kukoricakenyérrel (Broa de Milho) kiegészítve.

Nincsenek megjegyzések: