2012-02-14

Télies libasült


Ez megint egy végtelenül egyszerű és nagyszerű recept. Ha van otthon, akkor kerülhet a zöldségek közé pasztinák vagy petrezselyemgyökér is. A téli zöldségekkel és fűszerekkel, kerámiaedényben sült libahús fantasztikus ízű lesz így együtt sütve. A fekete rizs hibátlan köretnek bizonyult ehhez a libasülthöz, de fogyasztható csak a vele sült zöldségekkel, vagy ízlés szerint másmilyen párolt rizzsel is. 

1 db konyhakész liba 8 részre vágva / Az enyém egy szabadon nevelt, természetesen nem tömött liba volt, így nem is volt extra zsíros, de azért még így is leszedtem róla egy részét.
2 db cékla, 2 nagyobb szál sárgarépa meghámozva, vastag csíkokra vágva
1-2 db birsalma nagy gerezdekre darabolva
1-2 kezeletlen héjú narancs reszelt héja
5 gerezd zúzott fokhagyma
frissen tört rózsa- és fekete bors
tengeri só
1 rúd fahéj
2 db csillagánizs
3 db egész zöld kardamom


Elkészítés

A húsokat sózzuk és borsozzuk meg kissé, majd egy kerámiatálban keverjük jól össze az egészet. Tegyük bele a fahéjrudat, a csillagánizsokat és a kardamomokat is, és fedjük be az edényt a tetejével. Az első másfél órában 200°C-on, majd további kb. 45 perc alatt 175°C-os sütőben süssük készre az ételt.

Tipp: Liba helyett kacsával vagy más szárnyassal - tyúkkal, kakassal, csirkével - is biztosan jól működik a recept.

2 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Hmm, ez szuper recept! Azt hiszem szerzek libát, és elkészítem...:)

Selectfood írta...

Ér ám beszámolni arról is! ;)