2012-02-29

Étcsokoládéval, vörös áfonyával és pirított mandulával töltött csavart kalács


Az úgy volt, hogy elfogyott tegnap a kenyér, és néhány napja már nem sütöttem semmilyen édességet sem. Desszertet mégsem akartam készíteni, ugyanakkor mégiscsak jó lett volna valami édességet enni, ezért ezt az isteni kalácsot sütöttem meg a kenyér és a desszert helyett.
Szokás szerint nem csináltam túl édesre, ráadásul fruktóz és nyírfacukor keverékével édesítettem, de diétásnak azért mégsem mondanám. :) Mi egy fincsi kakaót (zsírszegény kakaóporból, pici fruktózzal, 0,1%-os tejből) ittunk mellé.

Hozzávalók

450 g sima búzaliszt
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g kókuszliszt
75 g nyírfacukor vagy fruktóz (nálam fele-fele arányban)
3 g finom tengeri só
60 g puha vaj
3 db tojás (156 g) felverve
25 g friss élesztő
265 ml kézmeleg sovány tej

100 g aszalt vörös áfonya, annyi mandulalikőrbe áztatva, amennyi ellepi
100 g blansírozott mandula sütőben vagy serpenyőben megpirítva, durvára törve
150 g min. 60%-os étcsokoládé durvára törve

1 db tojássárgája egy ek vízzel kikeverve, a kalács kenéséhez



Elkészítés

1 Áztassuk be az aszalt áfonyát a mandulalikőrbe.
2 A liszteket keverjük jól össze a választott édesítővel és a csipet sóval. Az élesztőt oldjuk fel a tejben, majd adjuk a lisztkeverékhez a felvert tojással és a puha vajjal együtt.
Gyúrjunk belőle tésztát, utána fedjük be egy konyharuhával, és langyos helyen kelesszük a duplájára.
3 Miután a tészta megkelt, gyúrjuk át, majd liszetezett felületen nyújtsuk ki körülbelük fél cm vastagságúra. Hintsük meg egyenletesen az aprított mandulával és csokoládával, és az előzőleg jól lecsepegtetett vörös áfonyával. A csokoládéból és a mandulából tegyünk félre egy keveset a kalács tetejére.
4 Tekerjük fel a kalácsot, végeit hajtogassuk be, és fektessük egy kivajazott-lisztezett megfelelő méretű tepsibe. Az én kalácsom 34 cm-es lett.
5 Kenjük be a tetejét, s oldalát a vizes tojássárgájával, majd szórjuk meg a félretett csokoládéval és mandulával.
6 185C°-ra előmelegített sütőben süssük először 35 percig, majd 175C°-ra visszavéve a hőfokot, süssük további 35 percen át. Nagyjából 20 perc után egy darab alufóliával lazán fedjük be a kalácsot, hogy ne tudjon megégni. Tűpróba szükséges!

7 megjegyzés:

chriesi írta...

nagyon, de nagyon jól néz ki! nyamm!

Selectfood írta...

Köszi szépen! :)

Pixie Pie írta...

Csodálatos! Nagyon megkóstolnám.

Selectfood írta...

Tudom ám, hogy szereted ezt a triót, Pixie Pie! ;)

Ízlésszindróma írta...

Hát ez valami gyönyörűséges ;) húú..nagyon-nagyon :)

Selectfood írta...

Örülök, hogy tetszik. :D
A fotók ráadásul természetes fény nélkül készültek, és még csak hozzájuk sem kellett nyúlni!

Foodafok írta...

Fantasztikusan néz ki. Ínyenceknek való.