Scroll down for the English version
Egy egyszerű és egészséges receptet hoztam mára. A tonhalnyársakkal alig van munka, viszont nagyon ízletesek, a gnocchik formázása tart talán a legtovább, de azért az sem vészes.
Én a nem túl szokványos pézsmatököt, más néven pitetököt próbáltam ki ehhez a recepthez, ami tökéletes választásnak bizonyult, ugyanis ez a sütőtökfajta jóval tömörebb, nehezebb és szárazabb a hokkaido vagy a sonkatöknél. Sütőben sütve abszolút nem ereszt maga alá levet, serpenyőben pedig kell alá önteni egy kis vizet, mert anélkül könnyen megég. Nem mállik szét, állaga a burgonyáéhoz hasonló marad. Érdemes felkutatni belőle, mert többek között süteményekben is remekül alkalmazható.
Hozzávalók
2 személyre
a tonhalnyárshoz
kb. 300 g friss vagy fagyasztott tonhal nagyobb kockákra vágva
néhány friss vagy meleg vízben áztatott szárított babérlevél
1 db közepes méretű vöröshagyma
a páchoz
1 ek ecetes lében eltett kapribogyó összezúzva
2 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
1 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja, és 2 ek facsart leve
20 szál snidling és 2 szál petrezselyem finomra aprítva
3 ek olívaolaj
1 tk frissen őrölt fekete bors
tengeri só
+ a nyársak
Sütőtökös gnocchi
600 g pézsmatök (Cucurbita moschata) serpenyőben vagy sütőben puhára sütve
ha egyéb, levesesebb sütőtököt használunk, akkor azt jól csepegtessük le passzírozás előtt
5 g finom tengeri só
3 nagy zsályalevél finomra aprítva
250 g búzaliszt
szarvasgombás olívaolaj, rucola - opcionális
Elkészítés
1 A tonhalnyárshoz keverjük össze a pác alapanyagait, forgassuk össze vele a tonhalkockákat. Fedjük le folpackkal és tegyük egy órára a hűtőbe.
2 Ezalatt süssük meg a sütőtököt, krumplinyomón passzírozzuk át, keverjük hozzá a sót, lisztet és a felaprított zsályaleveleket. Gyúrjunk belőle tésztát, majd lisztes kézzel formázzuk meg a gnocchikat.
Enyhén sós, lobogó vízben főzzük meg őket. Akkor vannak készen, ha feljönnek a víz felszínére.
3 Készítsük el a nyársakat: először 1-1 hagymadarabot húzzunk a nyársra, utána egy tonhalkockát, babérlevelet, ismét tonhalat, hagyma... Folytassuk, amíg minden hozzávaló el nem fogy.
Süssük meg grillen a halas nyársakat, és szervírozzuk a szarvasgombás olívaolajjal meglocsolt gnocchival és rucolával.
Caper tuna on spits with pumpkin gnocchi sprinkled with truffle olive oil
Ingredients
for two persons
for the spits
about 300 g fresh or frozen tuna cut into large cubes
fresh or dried bay leaves soaked in warm water
1 medium size onion
for the marinade
1 tbsp crushed capers in vinegar
2 cloves of well crushed garlic
grated zest of 1 untreated lemon and 1 tbsp lemon juice
20 threads chives and 2 parsley finely chopped
3 tbsp olive oil
sea salt
2-3 spits
for the pumpkin gnocchi
600 g Violina butternut squash (Cucurbita moschata) baked in oven or frying-pan until soft
5 g fine sea salt
3 large sage leaves finely chopped
250 g all-purpose flour
truffle infused olive oil, rucola - optional
Preparation
1 For the tuna spits mix the materials of the marinade, and pour over the tuna cubes. Cover with clingfilm and place in the fridge for an hour.
2 Meanwhile bake the pumpkin and mash with a potato-masher. Mix the salt, chopped sage leaves and flour with the pumpkin mash. Knead dough of it and then shape the gnocchi with floury hands.
3 Cook the gnocchi in lightly salted boiling water. They are ready when they came up to the water surface.
4 Now prepare the spits; first insert a piece of onion, then the tuna cut into pieces, bay leaf, tuna again, one piece of onion... Continue until all ingredients are used.
Grill the fish spits and serve with gnocchi sprinkled with truffle olive oil and with fresh rucola.
3 megjegyzés:
Woooow! Csak így egyszerűen...:)
Micsoda különlegesség!!!
Egyszerűen elkészíthető, de tényleg különleges. :)
Megjegyzés küldése