2011-12-10

Busapaprikás túrós csuszával

Hungarian bighead carp stew, served with soft cheese pasta with toasted ham
Scroll down for the English version


Mindig hatással van rám egy-egy Bockban elköltött ebéd.

Már egy ideje várakozott két szép busafilé a fagyasztóban, elkészítésre várva. Egy finom paprikást képzeltem el belőle, de csakis túrós csuszával, és akárhányszor eszembe jutott, hogy elkészítem, valahogy sosem volt itthon egyszerre minden hozzávaló.

A múlt csütörtöki Bock Bisztróban tett látogatásunk adta meg az utolsó löketet, hogy megfőzzem végre. Igaz, hogy nem ehhez hasonló ételt fogyasztottunk, de eszembe jutott, hogy Bíró Lajos: Sok vagyok c. szakácskönyvéből régóta szemeztem már a harcsapaprikással. Igaz, hogy harcsa helyett busám volt, az alaplevet pedig nélkülöztem: nem vagyok egy nagy alapléfőző-típus, és az idő is szorított. Volt viszont fagyasztott lecsóm. Szuper.
Ja, és csuszatétsza sem volt itthon, de találtam erre is megoldást: lasagne-lapokat törtem össze, ezzel helyettesítettem. Alig észrevehető különbség.

Hozzávalók
kb. 4 személyre

600 g busafilé (vagy harcsa) amennyire lehet, kiszálkázva, felkockázva
annyi tej, amennyi ellepi a halat
kb. 300 g lecsó (nálam fagyasztott)
1 db vöröshagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
1 ek pirospaprika
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
2 ek bio gombapor (vargányából) - opcionális
1,5-2 csésze víz vagy halalaplé

300 g 20%-os tejföl
350 g túró (lehet ricotta is)
kb. 100 g pirított sonkakockák
kb. 350 g csuszatészta vagy nagyobb darabokra tört lasagne-lapok

Elkészítés

1 A halat áztassuk enyhén sós tejbe, minimum egy órán keresztül, hűtőben.
2 Hevítsük fel a vajat egy lábasban, fonnyasszuk meg rajta a vöröshagymát és a fokhagymát, majd a tűzről félrehúzva keverjük össze a pirospaprikával. Adjuk hozzá a lecsót, forraljuk össze, sózzuk, s borsozzuk meg. Egy bormixerrel turmizoljuk simára, öntsük fel a vízzel, keverjük össze, és ismét forraljuk össze. Szórjuk bele a gombaport, és adjuk hozzá a lecsepegtetett busakockákat. Közepes hőfokon 5-10 percig főzzük, végül a tejföl felével selymesítsük. Ha kell, finomítsunk még az ízesítésén.
3 Kissé sós, lobogó vízben főzzük ki a tésztát, szűrjük le, végül keverjük össze a maradék tejföllel kikevert túróval, és a pirított sonkával.


Hungarian bighead carp stew, served with soft cheese pasta with toasted ham
recipe

Ingredients
for 4 persons aprox.

600 f fillet of bighead carp (Hypophthalmichthys), or wels catfish deboned as much as possible and cut into cubes
lightly salted milk enough to cover the fish
about 300 g letcho "lecsó"
Lecsó is a Hungarian speciality: Heat some oil in a frying pan, add chopped onions (and garlic as an option) and cook until golden. Then, add sliced tomatoes and peppers (usually TV paprika, know as Hungarian pepper). Add salt and freshly ground black pepper to taste. Cook until tender and some of the liquid from the vegetables evaporates.
If it is to be served as a light main dish you can add some eggs too and enjoy it with fresh bread.
1 chopped onion
2 chopped garlic cloves
1 tbsp butter
1 tbsp paprika (red pepper powder) that can be hot or sweet
sea salt
freshly ground black pepper
2 tbsp porcini mushrooms in powder - optional
5-6 dl water, depends on how liquid the letcho is

300 g rich sour cream (tejföl)
350 g cottage cheese (may be ricotta)
aprox. 100 g roasted ham cubes
aprox. 350 g large pasta or lasagna sheets


Preparation

1 Cover the fish cubes in lightly salted milk and place it in the fridge for a minimum of one hour.
2 Heat the butter in a saucepan, add the onions and garlic and allow them to get brown. Then, remove from the heat and season with paprika. It's important to remove the pan from the heat source, otherwise the paprika will get a bitter taste. Add the letcho, let boil and season with salt and pepper. Cook for a few minutes and with a hand blender stir until smooth. Add the water and stir again. Sprinkle with the mushrooms powder and add the drained fish cubes (without the milk). Cook in medium heat for 5-10 minutes. Add half of the sour cream. Mix well and check the flavor for salt and pepper.
3 Cook the pasta in lightly salted boiling water and drain it. Mix the cottage cheese with the remaining sour cream, and add with the fried ham to the pasta. Serve!

3 megjegyzés:

Vicuska írta...

Isteni finom!!! Pár éve fedeztem fel ezt a társítást és, ha nem is sűrűn, de készítem, csak más halból :)

Hapci írta...

A busa hátán van egy réteg sötétebb árnyalatú hús, azt érdemes leszedni (édeskés az íze), ha netán pucolással indul a történet.

Selectfood írta...

Én most először készítettem, de nem utoljára. ;)

Köszi Hapci, megjegyzem. Előkészített volt most a halam.