2011-11-29

Cantuccini

Scroll down for the English version.


A Cantuccini egy olasz kétszersült desszertféle, amely millió variációban elkészíthető. Itt most egy földimogyorós-mazsolás verzió, és a Cantuccini alapreceptjének a leírása olvasható.


Hozzávalók
kb. 80 szelethez 

250 g sótlan, pörkölt földimogyoró aprítógépben felaprítva (én félig morzsásra aprítottam)
100 g Amarettóban (vagy más alkoholos italban) áztatott mazsola
250 g (nád)cukor
1 ek vaníliás nádcukor (házi)
650 g sima búzaliszt
6 db nagy tojás / vagy több, 330 g tiszta súlyban
50 g puha vaj


Elkészítés

1 Alaposan keverjük össze a száraz hozzávalókat, adjuk hozzá a tojásokat és a vajat; gyúrjunk belőle tésztát.
Osszuk el 3 egyforma részre és formázzunk mindegyikből 30-35 cm-es rudakat.
2 120°-os sütőben szárítsuk 45 percen keresztül, majd rácson hagyjuk kihűlni.
3 Egy nagyon éles késsel szeleteljük fel a rudakat ujjnyi vastagságú szeletekre, végül 170°-ra felmelegített sütőben süssük még 10-15 percig a szeletek mindkét oldalát, attól függően, hogy mennyire szeretnénk keményre őket.

Sokáig eláll, önmagában vagy folyadékba (kakaó, tejeskávé, desszertbor) mártogatva fogyasszuk.

Tipp: A földimogyorót és a mazsolát természetesen fel lehet cserélni más magvakra és/vagy aszalt gyümölcsre. Én legközelebb aszalt almával és dióval fogom készíteni.
Tehetünk bele kakaóport, különféle őrölt fűszert vagy fűszerkeveréket is.


Italian Cantuccini
 ground peanut-raisin basic version recipe

Ingredients
aprox. 80 slices


250 g unsalted roasted peanuts, chopped in a blender (into big chunks)
100 g raisins soaked in Amaretto (or other similar alcoholic drink)
250 g cane sugar
1 tablespoon vanilla sugar cane (home-made)
650 g all-purpose flour
6 large eggs / or more, by 330 g of pure
50 g of soft butter


Preparation
1 Thoroughly mix the dry ingredients, add the eggs and butter and knead dough out of it.
Divide in three equal parts and make a 30-35 cm roll of out of each part.
2 Dry in an oven at 120 C° for 45 minutes, then leave to cool on a rack.
3 With a very sharp knife, slice the roll into one centimeter thick slices, then place them into a preheated to 170 C° oven to bake the slices on both sides, for 10 to 15 minutes, depending on how crunchy you want them.


This cookies have a long shelf-life and they may be enjoyed alone or deeped in hot chocolate, coffee, dessert wine...

Tip: Instead of peanuts and raisins you can use other grains and/or dried fruits. I´m going to try with dried apples and walnuts the next time I’ll make these cookies.
You may also incorporate cocoa powder and various ground spices or spice mixtures.

Nincsenek megjegyzések: