2011-10-18

Sütőtökös-libamelles egytál


Jamie Oliver ihlette fantasztikus egytálétel. Már régóta gondolkodtam valami ilyesmin, de vagy a sütőtök, vagy liba-/kacsamell hiánya miatt hiúsult meg ez a tervem. Most viszont sütőtökszezon van, hagymám és rucolám van még a fólia alatt, az articsókát a rimini nagypiacon sikerült beszereznem, a fehér balzsamecetre pedig ugyancsak Riminiben, egy bioboltban tettem szert.

Mindenkinek melegen ajánlom az elkészítését, őrületesen finom!


Hozzávalók
kb. 4 személyre

600 g sütőtök
400 g burgonya
4 db articsóka szíve - opcionális
kumquatos vagy sima tengeri
35 g méz
2 ek frissen facsart citromlé
fekete chili

1 db  bőrös libamellfilé (vagy kacsamellfilé)
tört rózsabors
(tengeri só)

rucola, téli sarjadékhagyma vagy snidling ízlés szerint
frissen őrölt színes bors
löttyintésnyi sötét szójaszósz
fehér balzsamecet (spray)


Elkészítés

1 A sütőtököt és a burgonyát hámozzuk meg és vagdaljuk fel nagyjából egyforma méretű kockákra. Keverjük hozzá a feldarabolt articsókát is, adjuk hozzá a mézet, citromlevet, sót és chilit, majd keverjük jól össze az egészet. Tegyük egy tepsibe és 200°-os sütőben süssük puhára. (Ha nem szeretnénk, hogy a sütőtök szétmálljon, akkor azt csak később tegyük a tepsibe.)
A libamellet borsozzuk és sózzuk meg egy kissé, majd - először a bőrös oldalával lefelé - egy serpenyőben süssük át ízlésünknek megfelelően. Miután megsült, vágjuk le róla a bőrt és szeleteljük vékony csíkokra.
3 A sült sütőtökös burgonyához keverjük a libamellcsíkokat, a zöld szárával együtt finomra aprított hagymát és rucolát.
Locsoljuk meg egy kis szójaszósszal, keverjük össze az egészet.

Tálaláskor őröljünk rá színes borsot, és permetezzük le egy kevés fehér balzsamecettel.

Nincsenek megjegyzések: