2011-10-18
Sütőtökös-libamelles egytál
Jamie Oliver ihlette fantasztikus egytálétel. Már régóta gondolkodtam valami ilyesmin, de vagy a sütőtök, vagy liba-/kacsamell hiánya miatt hiúsult meg ez a tervem. Most viszont sütőtökszezon van, hagymám és rucolám van még a fólia alatt, az articsókát a rimini nagypiacon sikerült beszereznem, a fehér balzsamecetre pedig ugyancsak Riminiben, egy bioboltban tettem szert.
Mindenkinek melegen ajánlom az elkészítését, őrületesen finom!
Hozzávalók
kb. 4 személyre
600 g sütőtök
400 g burgonya
4 db articsóka szíve - opcionális
kumquatos vagy sima tengeri só
35 g méz
2 ek frissen facsart citromlé
fekete chili
1 db bőrös libamellfilé (vagy kacsamellfilé)
tört rózsabors
(tengeri só)
rucola, téli sarjadékhagyma vagy snidling ízlés szerint
frissen őrölt színes bors
löttyintésnyi sötét szójaszósz
fehér balzsamecet (spray)
Elkészítés
1 A sütőtököt és a burgonyát hámozzuk meg és vagdaljuk fel nagyjából egyforma méretű kockákra. Keverjük hozzá a feldarabolt articsókát is, adjuk hozzá a mézet, citromlevet, sót és chilit, majd keverjük jól össze az egészet. Tegyük egy tepsibe és 200°-os sütőben süssük puhára. (Ha nem szeretnénk, hogy a sütőtök szétmálljon, akkor azt csak később tegyük a tepsibe.)
2 A libamellet borsozzuk és sózzuk meg egy kissé, majd - először a bőrös oldalával lefelé - egy serpenyőben süssük át ízlésünknek megfelelően. Miután megsült, vágjuk le róla a bőrt és szeleteljük vékony csíkokra.
3 A sült sütőtökös burgonyához keverjük a libamellcsíkokat, a zöld szárával együtt finomra aprított hagymát és rucolát.
Locsoljuk meg egy kis szójaszósszal, keverjük össze az egészet.
Tálaláskor őröljünk rá színes borsot, és permetezzük le egy kevés fehér balzsamecettel.
Címkék:
articsóka,
balzsamecet,
borecet,
csőben sült,
egyszerű,
egytálétel,
főétel,
gyors,
hús,
Jamie Oliver,
kacsa,
liba,
méz,
sütőtök,
szárnyas,
szójaszósz
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése