2011-10-20

Papírban sült mediterrán tengeri hal


Rövid időn belül másodjára készítettem ezt az isteni sült halat. Számunkra máris egy jól bevált visszatérő recept lett. Nem kell vele sokat bíbelődni, csak összecsomagolni és betenni a sütőbe. Újjabb bizonyíték arra, hogy az egészséges étel bizony finom is. De vajon miért hiszik sokan ennek az ellentétjét?!


Hozzávalók

fehér húsú egész hal ízlés szerint, pl. tengeri süllő, aranydurbincs vagy pisztráng
nagy csokor bazsalikom (pici levelű)
fekete olajbogyó (2 maréknyi)
nem túl lédús, érett paradicsom felaprítva (7-8 normál méret)
vöröshagyma felszeletelve (4 db kicsi)
pár gerezd fokhagyma felszeletelve (3 nagy gerezd)
löttyintésnyi olívaolaj és balzsamecet
tengeri só, frissen őrölt színes bors

sok sütőpapír


Elkészítés

A halat vagy halakat kívül-belül sózzuk, s borsozzuk meg. A többi hozzávalót a bazsalikom kivételével keverjük össze egy tálban.
Tépjünk le egy hosszú, kb. 1 m-es sütőpapírt a tekercsről, hajtsuk félbe, tegyük egy sütőtálba. A hagymás keverék egy részét tegyük a papírra, erre fektessünk bazsalikomot, majd a halat, aminek a belső üregébe is tegyünk a bazsalikomból.
Öntsük a tetejére a maradék hagymás keveréket, tegyük rá a többi bazsalikomot, végül zárjuk jól be a halat a papírba úgy, hogy sülés közben ne tudjon kiszállni belőle a gőz.
200°-os sütőben süssük készre. (Nagy hal esetében ez 1-1,5 órát is igénybe vehet.)

Köretjavaslat: zöldséges rizs


Tipp: Ha éppen nincs paradicsomszezon, akkor paradicsomszósszal vagy házi ketchuppal váltsuk ki.

2 megjegyzés:

Roza írta...

Nagyon guszta, nagyon jól néz ki, amellett, hogy egészséges is:)

Selectfood írta...

Azám! ;-)