Nagyon megörültem mikor véletlenül rátaláltam az aszalt mangóra, mert az itthon kapható friss gyümölcsök eléggé zsákbamacskák, ritkán lehet igazán jót találni közöttük. Legalábbis nekem eddig nem nagyon sikerült, a legtöbb esetben élvezhetetlen ízűek.
A beszerzés másnapján rögtön fel is használtam belőle az ebédhez. Fügével és hagymával kiegészítve egy fehérboros-tejszínes pulykahúsos ragut főztem.
500 g pulykamellfilé felcsíkozva
1 ek vaj
tengeri só, frissen őrölt színes bors
(víz)
1,5 dl száraz fehérbor
15 g kukoricakeményítő (elég valamivel kevesebb is)
1 db közepes méretű vöröshagyma finomra aprítva
kb. 1 ek vaj
100 g aszalt füge és 50 g aszalt mangó felcsíkozva
2 dl 12%-os főzőtejszín
kb. 75 ml víz
köret: párolt rizs
Elkészítés
1 Hevítsük fel a vajat egy serpenyőben és pirítsuk meg rajta az előzőleg kissé megsózott, borsozott pulykamellcsíkokat. (Ha nagyon le akarna ragadni, öntsünk alá egy kis vizet.) Vegyük ki a húst a serpenyőből és tegyük félre.
2 Üvegesítsük meg a vöröshagymát egy kevés vajon, hintsük meg a kukoricakeményítővel és keverjük össze, öltsük hozzá apránként a bort is, majd keverjük az egészet csomómentesre.
Adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket, főzzük még pár percig közepes hőfokon. Öntsük fel a tejszínnel, rottyantsuk össze, adjuk hozzá a pirított húst, végül ízlésünknek megfelelően lazítsuk a szószt vízzel.
Fogyasszuk párolt fehér rizzsel.
Tipp: Aszalt mangó és füge helyett más aszalt gyümölcs is jó választás lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése