2011-09-14
Almás cheesecake
Már megint cheesecake. Nincs mit tenni, ez az egyik kedvenc desszertünk. Ez a mostani annyiban tér el a többitől, hogy nem keksz az alapja, hanem egy isteni gyúrt vaníliás tészta. A krémben ugyancsak jelen van a vanília, továbbá méz, alma, narancshéj...
Hozzávalók
az alaphoz
150 g sima búzaliszt
1 csipet só
20 g finom nádcukor
50 g hideg vaj
1 db tojás (40 g)
1 db vaníliarúd kikapart magjai
a krémhez
150 g aprítógépben aprított alma
500 g ricotta
250 g mascarpone
4 db tojás különválasztva
125 g akácméz
1 db bionarancs reszelt héja
2 db vaníliarúd kikapart magjai
200 g alma felszeletelve és megpárolva, végül 1-2 ek juharsziruppal meglocsolva
Elkészítés
1 Az alaptészta száraz hozzávalóit egyenletesen keverjük össze, morzsoljuk bele a vajat, adjuk hozzá a vanília magjait, üssük rá a tojást, és gyúrjunk belőle egynemű masszát. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük min. 1 órára a hűtőbe.
Amíg a krémet elkészítjük, süssük meg az alapot. Egy 18 cm-es kapcsos tortaformába nyújtsuk ki a tésztát úgy, hogy legyen egy kis pereme is. (de ha nincs, az sem baj)
175°-os sütőben süssük meg 10 perc alatt.
2 A krémhez keverjük ki a tojássárgákat a mézzel és a vaníliarúd magjaival. Adjuk hozzá a mascarponét, ricottát és a narancshéjat; keverjük az egészet simára.
3 A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd egy kézi habverővel keverjük a krémbe. Végül keverjük el benne egyenletesen a felaprított almát is.
4 A tésztaalapon helyezzük el egyenletesen a párolt almát, öntsük rá a krémet, majd kicsit rázogassuk meg a tortaformát, hogy egyenlenletesen elsimuljon a krém.
5 A sütő középső fokán 185°-on süssük egy órán keresztül, utána hagyjuk a sütőben kihűlni.
Jól behűtve fogyasszuk.
Tipp: A bolti 450-500 Ft-os vaníliarudak helyett több webáruházban is hozzá lehet jutni kiváló minőségű vaníliához, jóval jutányosabb áron.
Címkék:
alma,
cheesecake,
desszert,
egyszerű,
mascarpone,
méz,
ricotta,
vanília
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Nagyon tetszik a recept úgy, ahogy van!
Köszi :)
Megjegyzés küldése