2011-07-25

Roston sült zöldfűszeres, lime-os szépia, mézes sült almával és burgonyával


Ezt a fogást egy órával ebéd előtt ötlöttem ki, egyedüli biztos hozzávalója csak a szépia volt, a többi pedig adta magát az itthon fellelhető hozzávalókból. Sült almakarikákat egyébként a Bock Bisztróban fogyasztottam már többször is, rózsaszínre sült kacsamellel és lencsével körítve. Az is tökéletes kombináció volt - csakúgy mint minden eddigi Bockban elköltött ebéd -, de a roston sült szépia mellé is telitalálat volt a saláta kiváltására.


Hozzávalók
3 személyre

800 g (nettó) konyhakész szépia vagy tintahal
a páchoz: bazsalikom, petrezselyem, snidling, zsálya, néhány gerezd fokhagyma, 2 db lime kifacsart leve (ha bio, akkor a reszelt héja is), olívaolaj, tengeri só - nálam kumquatos só, mindez aprítógépben összedolgozva

3 db nyári alma kb. 1 cm-es karikákra szeletelve
méz és egy kevés mogyoróolaj, illetve néhány csepp dióolaj (el is hagyható)

Actifry-ban sült burgonya


Elkészítés

1 Forgassuk össze a szépiákat a zöldfűszeres páccal, hagyjuk állni legalább fél órán keresztül, majd grillezzük meg őket.
2 Az almakarikák mindkét oldalát vékonyan kenjük meg mézzel, és egy kevés serpenyőben felhevített mogyoróolajban süssük aranybarnára. Ízesítsük néhány csepp dióolajjal.

Tálaljuk az átsült szépiákat sült almakarikákkal és a sült burgonyával.


Tipp: Ha éppen virágzik a bazsalikom, akkor parfümáljuk néhány virágocskával az ételt; remekül illik hozzá!

5 megjegyzés:

Márti írta...

Nagyon guszta !

Pixie Pie írta...

Azt a mindenit! Ez valami gyönyörűséges! Az ízvilág is fantasztikus lehet! Neked is itt lenne már az ideje egy saját étteremnek, én már meg is tenném az első asztalfoglalásomat. :)

Selectfood írta...

Isteni finom volt, nem is maradt belőle semmi!
Nagyon kedves vagy Pixie, majd szólok ha úgy alakul... ;o)

Névtelen írta...

Kedves Alíz! Mennyi ideig érdemes a szépiákat sütni, hogy ne legyen túlsütve? Köszönöm a választ! Helga

Selectfood írta...

Szia Helga!

Ezt nem könnyű így megválaszolni, mert a grillezés ideje függ a mérettől és a grillezőtől is. És a végeredményt még az is nagyon befolyásolja, hogy milyen frissességű az alapanyag.
Mindent összevetve azt mondanám, hogy oldalanként 3-4 perces sütésre van szüksége.