2011-06-13

Sütőben sült farkassügér portugál módra


Most egy (vagy inkább még egy) nagyon egyszerű portugál receptet hoztam. Ezekből az alapvető alapanyagokból a portugálok sűrűn sütnek halat és húst egyaránt. Szerepel már itt a blogon egy ehhez hasonló, cserépedényben sült nyúl is. Mindkét recept esetében minimális munkával nagyon finom ételt tehetünk az asztalra.
Farkassügér helyett készülhet bármilyen más tengeri halból is.


Hozzávalók
4 személyre

4 db kb. 350 g súlyú konyhakész farkassügér (robalo) / vagy más tengeri hal mindkét oldalán beirdalva (de lehet egy nagy hal is)
a páchoz: fél citrom kifacsart leve, 2-2 dl száraz fehérbor és hallé vagy víz (száraz rozé is jó), 2 ek olívaolaj, 2 db babérlevél széttépkedve, 6 duci gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
tengeri só, frissen őrölt fehér bors
2 db nagy fej vöröshagyma és 4 db közepes méretű, érett paradicsom felkarikázva
1-1 maréknyi friss petrezselyem és oregánó felaprítva

köretjavaslat: tepsiben sült zöldfűszeres újburgonya


Elkészítés

1 A halakat kívül-belül sózzuk és borsozzuk meg, tegyük őket egy magasfalú hőálló tálba. A pácléhez keverjük össze a hozzávalókat és öntsük a halak alá. Tegyük a hűtőbe a halakat egy órára pácolódni, félidőben fordítsuk meg őket.
Osszuk el a halak alatt, a belső üregekben és a tetejükön a felkarikázott paradicsomot és vöröshagymát, továbbá a zöldfűszereket.
3 Lefedés nélkül 30-35 perc alatt, időnként meglocsolva, a sütő középső fokozatán süssük készre a halakat.

2 megjegyzés:

Rose White írta...

Elkeszitettem! Kituno volt!koszonom a receptet

Selectfood írta...

:) Ezt örömmel hallom, és nagyon köszönöm a visszajelzést, Rose!