A cheesecake vagy sajttorta az egyik kedvenc desszertem. Az elkészítése nem vesz igénybe néhány percnél többet, az alaprecept pedig számtalan módon variálható és általában mindenki rajong érte. Most egy egyszerű vaníliásat készítettem, aminek elsőre akkora volt a sikere, hogy el is tűnt mire le tudtam volna fotózni. A képeken látható második torta sem volt sokkal hosszabb életű, de ezt már sikerült megörökítenem.
Hozzávalók
125 g keksz (Győri zabos)
70 g olvasztott vaj
1-2 ek (kb. 40 g) méz
500 g mascarpone
500 g ricotta
2 rúd vanília kikapart belseje
75 g fruktóz
4 db egész tojás + 2 db tojásfehérje
(lehet 6 db egész tojás is, én a koleszterin miatt használtam kevesebb tojássárgáját)
50 g világos tönkölyliszt
100 g fehér csokoládé
0,5-1 dl tejszín
erős kávé
1 db tojásfehérje kemény habbá verve
csokicseppek
Elkészítés
1 A kekszet kézzel vagy géppel morzsoljuk, illetve daráljuk össze. Keverjük hozzá a mézet az olvasztott vajjall együtt, majd osszuk el a morzsát egyenletesen egy 28 cm-es kapcsos tortaformában.
190°-os sütőben süssük 15 percig a középső rácson.
2 A mascarponét keverjük ki a ricottával, fruktózzal és a vaníliarudak kikapart belsejével. Adjuk a krémhez egyenként a tojásokat és a tojásfehérjéket, mindegyik után simára keverve. Csomómentesen keverjük el benne a lisztet is.
A krémet öntsük a tortaformába és 175-180°-os sütőben süssük 45 percig. Az idő letelte után kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni a tortát, de közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert meg fog repedni a torta teteje.
3 A krémhez vízgőz fölött olvasszuk fel a csokoládét fél dl tejszínnel, öntsünk hozzá annyi erős kávét, hogy ne legyen nagyon folyós az állaga. Hagyjuk kissé hűlni a krémet, majd keverjük össze a felvert tojásfehérjével.
Osszuk el a krémet egyenletesen a torta tetején, díszítsük csokicseppekkel és tegyük hűtőbe.
Tipp: Ha a cheesecake-et ebéd után szeretnénk fogyasztani, mindig előző este állítsuk össze és hagyjuk éjszakára a sütőben kihűlni. A krémet vagy habot a torta tetejére másnap tegyük fel rá, és fogyasztásig tartsuk hűtőben.
A kekszalap elhagyásával teljesen cukormentessé tehető desszert.
Korábbi hasonló receptek:
Mákos sajtkrémtorta
Piña colada cheesecake
Matchás sajttorta fehércsokoládé-mousse-szal, szilvapürével
3 megjegyzés:
Jól hangzik! Biztos nagyon fini. A legközelebbi sajttortánál azt hiszem tesztelem is. :)
Nagyon-nagyon finom, elég nehéz is ellenállni neki. Majd írd meg hogy ízlett!
Nagyon jól néz ki, jó kis recept!
Megjegyzés küldése