2011-03-08

Túrós pogácsa párolt vöröshagymával, paradicsomhéjjal





Ezt a pogácsát a gyors túrós pogácsához hasonlóan állítottam össze, de más az ízvilága. Tojásmentesen és kelesztés nélkül készül.

A szárított paradicsomhéjról annyit érdemes tudni, hogy a nyári paradicsom-befőzések alkalmával nincs szívem kidobni a paradicsomok héját (sem), ezért az időjárástól függően a napon, vagy sütőben szoktam megszárítani és jól zárható üvegben félretenni. Eredetileg piros színű természetes ételszínezéknek szántam, de eddig még nem tudtam rendesen porrá őrőlni, ezért  kenyérbe, péksüteménybe és pogácsába is teszek belőle.
Ha már itt tartunk: ha nagyon lédús paradicsomokból főzöm be a paradicsomszószt, akkor ki szoktam őket magozni, de nem dobom ki. Szűrőn átpasszírozom és levest főzök a levéből.
A magok egy részét megszárítom és elteszem a következő évi vetéshez, a többi pedig a tyúkoknak vagy a komposztba kerül, így semmi sem vész kárba belőle.


Hozzávalók
18 db 4 cm-es pogácsához

300 g világos búzaliszt
250 g zsírszegény tehéntúró
2-3 ek pirított szezámmag
kb. 100 g vöröshagyma finomra aprítva, olívaolajon megpárolva
1 maréknyi szárított paradicsomhéj vagy pár darab aszalt paradicsom finomra aprítva
5 g finom tengeri só
olívaolaj


Az elkészítéshez a sót szitáljuk össze a leszttel, morzsoljuk bele a túrót, keverjük hozzá a pirított szezámmagot, a párolt vöröshagymát és a paradicsomhéjat vagy aszalt paradicsomot is. Annyi olívaolajjal dolgozzuk össze amennyivel jól összeáll a tészta.

Nyújtsuk ki, szaggassuk ki a pogácsákat, végül 180°-os sütőben 30 perc alatt süssük készre. Én a tetejüket üresen hagytam, nem kíván se tojást, se sajtot. Tömör, nagyon finom és gyorsan elfogy.

Nincsenek megjegyzések: