Ízében és színében is friss üde ez a gyorsan elkészülő torta, amiben a krémet liszt helyett mandulával, cukor helyett pedig fruktózzal kevertem ki.
Szerintem vérnaranccsal, naranccsal is jól működik a recept. Egy próbát mindenképpen megér!
Hozzávalók
1 db édes tortaalap / fele-fele arányban sima és teljes kiőrlésű búzalisztből, továbbá 100 g vajból készítve
4-5 ek fruktóz
2 db (360 g) biocitrom és 2 db (150 g) biolime reszelt héja és leve (a rostokkal együtt)
50 g olvasztott vaj
5 db tojás
150 g finomra őrölt mandula
250 g ricotta (vagy tehéntúró)
kandírozott biokumquat a díszítéshez
Elkészítés
1 A tortaalapot egy 28 cm-es kivajazott kapcsos tortaformába úgy helyezzük, hogy 3-3,5 cm magas pereme legyen. Süssük elő 15 perc alatt, eközben keverjük ki a krémet: a citrusok levét és héját keverjük össze az olvasztott vajjal és a fruktózzal, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat - elektromos habverővel folyton kevergetve -, végül a ricottát és az őrölt mandulát is dolgozzuk benne csomómentesre.
2 Öntsük a masszát a tortaalapra és toljuk vissza a 180°-os sütőbe további 45 percre. Süssük a sütő középső fokozatán.
3 A kandírozott kumquathez egy kevés nádcukrot olvasszunk fel egy pici vízzel, hagyjuk lehűlni, majd keverjük hozzá a vékony karikákra szelt gyümölcsöt. Forgassuk jól össze, és kiszárítva vagy egyszerűen csak így fogyasszuk a tortára téve.
Megjegyzés: Biocitrusok hiányában ne használjuk fel a gyümölcsök héját. A kumquat elhagyható, nélküle is nagyszerű a torta, de az tény, hogy igazán különleges ízvilágot varázsol a lime-, és a citromíz mellé.
Egy korábbi bejegyzésem alkalmával már részleteztem, hogy miért nem ajánlatos a nem biocitrusok héját elfogyasztani.
5 megjegyzés:
Isteni finom lehet és nagyon guszta is!
Tényleg az.:o)
Imádni való! Akarom mondani, Enni való!
Naggggggggyon jó recept és szuper képek!
Köszönöm Foodafok és Eszter!
A recept jobb ám a képeknél. :-)
Megjegyzés küldése