Ehhez a színpompás tésztához csakis valamilyen színes társítást tudtam elképzelni. Nekem ilyenkor a sütőtök kézenfekvő, azt pedig legjobban pikánsan és zsályával szeretem. Mivel a zsálya télálló, és nem fedi most a hó sem, ilyenkor is lehet szedni belőle. A tészta szép színeiért a természetes ételszínezékek felelősek: a cékla, pirospaprika, spenót, curry, zeller és tintahal tintája.
Elsőre kacsamellel szerettem volna kombinálni a sütőtököt, de nem volt itthon, így maradt a csirkemell.
Finom ebéd lett belőle, de kíváncsivá tett a kacsamelles-tökmagos verzió is, így azzal is elkészítem majd, amíg még van sütőtök.
Hozzávalók
115 g lilahagyma finomra aprítva
550 g sütőtök apró kockákra darabolva
430 g csirkemell felcsíkozva
4-5 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
250 g ricotta vagy zsírszegény tehéntúró
tengeri só
frissen őrölt színes bors
őrölt cayenne-i bors
olívaolaj
egy jó maréknyi friss zsálya
2 ágacska kakukkfű
pirított tökmag vagy dióbél vagy fenyőmag ízlés szerint
multicolor vagy ízlés szerint más tészta
Elkészítés
1 A lilahagymát futtassuk meg egy kevés olívaolajon, majd dobjuk rá a húst, keverjük össze, és süssük kifehéredésig. Ekkor keverjük hozzá a sütőtököt is, sózzuk, s borsozzuk meg, adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi falaprított zsályát, a kakukkfű letépkedett levélkéit, és pároljuk jól össze az egészet.
2 Ezalatt enyhén sós-olívaolajas vízben főzzük a tésztát al dente-re. Egy kisebb serpenyőben hevítsünk fel egy löket olívaolajat, és süssük át rajta az egész zsályaleveleket, a magvakkal együtt.
3 Mikor a sütőtök már pépes állagú és a hús is megfőtt, akkor keverjük hozzá a túrót és ha kell, akkor finomítsunk az ízesítésen, végül főzzük össze pár perc alatt az egészet.
Tálaljuk a sütőtökös húst a tészta mellé, a pirított zsályalevelekkel és a magokkal.
Tipp: Húsmentesen a vegeteriánusoknak is a kedvére való lehet, vagy soványabb változatban, túró nélkül is elkészíthetjük.
2 megjegyzés:
Nagyon guszta és ötletes.
Ez mennyire cuki!!!
Ügyes vagy!
Megjegyzés küldése