2011-01-16
Fűszeres sült bárány mentás joghurtöntettel
Kezdek egész jól belejönni a bárányhúsok elkészítésébe. De tényleg. Az utóbbi időben különféle módon sütöttem vagy főztem, és mindegyiket szeretjük, nincs egy kedvenc. Erről a mostani receptről is csak jót mondhatok, Jamie Oliver receptje alapján készült, szokás szerint egy picit átvariálva.
A joghurtöntet különösen jól illik hozzá.
Hozzávalók
kb. 1-1,5 kg bárányhús zsírosabb részektől mentesen, kicsontozozva
lehet comb, vagy egyéb kisebb részek is
1 db kezeletlen biocitrom (vagy lime) kifacsart leve és reszelt héja
fél fej fokhagyma, gerezdjei fokhagymanyomón átpréselve
5 cm-es darab gyömbér lereszelve
3-4 db kaffirlime-levél (vagy citromlevél)
kb. 1 ek szárított citromfű (még jobb ha friss)
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors és fekete kömény
tengeri só
konyhai kötözőcérna
a joghurtöntethez:
natúr joghurt
friss vagy szárított menta
biocitrom lereszelt héja, esetleg pár csepp leve is
frissen őrölt fekete bors
Köretjavaslat: párolt köles, jégcsapretek rucolacsírával
Elkészítés
1 Egy mozsárban vagy tálkában minden fűszert keverjünk össze és kenjük be vele alaposan a hús minden részét.
2 Kötözzük össze szorosan a húst vagy a húsdarabokat, csomagoljuk alufólíába, majd tegyük bele egy hőálló tálba és 2 órára toljuk 200°-os sütőbe.
3 A 2 óra letelte után csomagoljuk ki a húst, majd a sütőtálra tegyünk egy rácsot és arra helyezzük vissza a húst, hogy le tudjon csepegni a felesleges zsiradék és megpiruljon a teteje. Süssük további fél órán keresztül 175-180°-on.
4 Tálaláshoz keverjük ki a joghurtöntetet a fenti hozzávalókból, és fogyasszuk a hús mellé.
Címkék:
bárány,
citrus,
csőben sült,
egyszerű,
főétel,
gyömbér,
hús,
menta,
natúr joghurt,
salátaöntet
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése