2010-12-30

Garnélával töltött paradicsomos tintahal




Simán grillezve nagyon szeretem a tintahalat, de most éppenn elromlott a grillsütőnk, így mást kellett kitalálnom belőle. Egyébként első alkalommal főztem tintahalat, és nagy örömömre gyorsan el is fogyott az egész.
A töltelék akár el is hagyható, mert a garnéla nélkül, önmagában is első osztályú lesz az étel, és a szárnyakat és karokat sem kell levágnunk.


Elkészítés

1 kg közönséges tintahal megtisztítva, szárnyaik és karjaik összeaprítva
3 db (150 g) vöröshagyma finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma
4 db (200 g) érett paradicsom
kb. 250 g mángold szára
1 dl száraz fehérbor
kb. 100-150 garnéla
3 ek koriander
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
olívaolaj

Köretjavaslat: sárgarépás-paszternákos burgonyapüré


Elkészítés1 Kevés olívaolajon futtassunk meg 2 db aprított vöröshagymát és a fokhagymát. Dobjuk rá a garnélát és a tintahal aprított részeit is, forgassuk össze, öntsük fel a borral, adjunk hozzá 2 ek koriandert is és gyengén sózzuk meg.
A tintahalakat töltsük meg ezzel a keverékkel, a nyílásokat pedig zárjuk le fogvájóval vagy hústűvel. A visszamaradt levet őrizzük meg.

2 Futtassuk meg a maradék hagymát egy kis olívaolajon, dobjuk bele a felkockázott paradicsomot és a mángoldszárat, pároljuk össze az egészet, majd ha a paradicsom kezd pürésedni, egy botmixerrel keverjük simára.
Sózzuk, borsozzuk meg, fektessük bele a töltött tintahalakat. Önsünk alá egy dl vizet is. (opc.)

3 Forraljuk fel az egészet, majd közepes hőfokon lefedve, fél óra alatt főzzük készre az ételt.

2 megjegyzés: