2010-11-07

Medvehagymás-lenmagos burgonyapogácsa

Elővettem egy kis tavaszt a fagyasztóból, és mi sült ki belőle?







Hát medvehagymás pogácsa!
Nagyon jól esett, és tényleg megérte annyit szedni-előkészíteni-bezacskózni belőle még a tavasszal.

Hozzávalók két nagy tepsi pogácsához

400 g főtt, áttört burgonya (vagy megmaradt püré)
22 g friss élesztő
5 g nádcukor
1,5 dl kézmeleg sovány tej
100 g szobahőmérsékletű vaj
50 g friss (fagyasztott) medvehagyma finomra aprítva
1 db nagy tanyasi tojás
25 g lenmag
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g fehér búzaliszt
kb. 15 g tengeri só
25 g reszelt ementáli sajt, plusz valamennyi a pogácsák tetejére


Elkészítés

1 Futtassuk fel az élesztőt a cukorral együtt a tejben, és minden további hozzávaló felhasználásával gyúrjunk tésztát. 

2 Kelesszük egy órán keresztül, konyharuhával lefedve, langyos helyen.

3 Lisztezett gyúródeszkán gyúrjuk át, nyújtsuk ki, hajtogassuk össze, majd ismét nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagságúra, tetejét egy éles késsel vagdaljuk be, és szaggassuk ki a pogácsákat.

4 Kivajazott-lisztezett tepsibe felsorakoztatva a pogácsákat, reszelt sajttal megszórva (esetleg előtte egy kis vizes tejjel lekenve) 190°-os sütőben, a középső rácson 20 perc alatt süssük készre.

Nincsenek megjegyzések: