Valamivel több sütőpor biztosan "javítana" az állagán, de mi így szeretjük.
Hozzávalók
a tésztához:
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g sima búzaliszt
15 g nádcukor
1 kis csipet só
15 g natúr kakaópor
100 g hideg vaj
2 db tojás + egy kicsi a kenéshez
kb. 50-75 ml hideg víz / vagy tejföl ízlés szerint
6 g sütőpor
a töltelékhez:
1111 g alma meghámozva és lereszelve (ez a súly a már lereszelt almáé volt)
45 g nádcukor
őrölt fahéj ízlés szerint
kb. 100 g darált dió
Elkészítés
1 A liszteket a cukorral, sütőporral, kakaóval, csipet sóval keverjük össze, majd morzsoljuk össze vele a vajat. Üssük bele a tojásokat és adjunk hozzá annyi hideg vizet (vagy tejfölt) amennyivel összeáll, de nem ragad a tészta. Tekerjük be fóliába és tegyük fél órára a hűtőbe.
2 Közben keverjük össze a cukrot a reszelt almával és hintsük meg bőségesen fahéjjal is. Tegyük egy serpenyőbe és pároljuk meg. Mikor már pépes az állaga, akkor jó. Tegyük félre.
3 A tésztát válasszuk 2 részre, - amelyik alulra kerül majd, az legyen egy kicsivel nagyobb - és nyújtsunk ki őket. Egy 25 cm átmérőjű piteformát vékonyan vajazzunk ki, fektessük bele a nagyobbik tésztát, úgy, hogy a forma oldalán is legyen belőle.
4 Hintsük a dió nagy részét a tésztára, majd öntsük rá az almát, simítsuk el. Tegyük a tetejére a másik tésztalapot is. Szurkáljuk meg villával, vagy késsel ejtsünk kis bevágásokat rajta. Kenjük le tojással és szórjuk rá a maradék diót is.
5 180°-os sütőben alulról a második rácson süssük 40-45 percig. + 10 perc sütő kikapcsolása után.
Tipp: az esetleg visszamaradt tésztát nyújtsuk ki egészen vékonyra, és szaggassunk belőle például virágformákat, és ezzel díszítsük a pite tetejét.
Ajánlom még ezt a csokoládés almatortát is.
1 megjegyzés:
Thank you very much, Paula! I'm glad you like it!
Megjegyzés küldése