2010-11-06

Bife de atum de cebolada - Vöröshagymás tonhalsteak


Ezt a pácolt tonhal steaket sült hagymával bőségesen körítve, leginkább Madeira szigetén található Ponta de Sol-on tartják helyi fogásnak, míg az Algarve-i Faro-n főként petrezselymes sült paradicsommal fogyasztják, és tartják magukénak az ottaniak.

Kevés alapanyagból készülő gyors és finom recept. Mi nagyon szeretjük.


Hozzávalók 4 személyre

4 szelet 180-200 g-os tonhal steak (friss vagy fagyasztott)
frissen őrölt fehér bors
tengeri só
1 db babérlevél ki darabokra tépkedve
1 fej fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
annyi fehérborecet vagy fehérbor amennyi ellepi a halakat / esetleg almaecet
kb. 1 kg vöröshagyma vékony karikákra vágva
olívaolaj

köret: sült burgonya vagy burgonyapüré

Elkészítés

1 A tonhalsteakeket finoman sózzuk, s borsozzuk meg, dörzsöljük jól be fokhagymával és osszuk el rajtuk a babérlevél-darabkákat is. Tegyük mind a négy szeletet egy tálba, és öntsük nyakon annyi bor- vagy almaecettel, amennyi ellepi.
Pácoljuk minimum fél-egy órán át a hűtőben, ez idő alatt pedig készítsük el a köretet.

2 Kevés olívaolajon süssük át a steakek mindkét oldalát másfél perc alatt, majd tegyük őket egy jénai tálba és grillezzük 190°-os sütőben további tíz percig.

3 Ezalatt az eddig használt serpenyőben a visszamaradt olívaolajon süssük át a vöröshagymát. Ha kell, akkor öntsünk még alá egy kis olívaolajat, vagy egy kevéske vajjal selymesebbé tehetjük.

Tálaljuk sok hagymával a tonhalsteakeket, a burgonya mellett pedig érdemes helyet szorítani valamilyen friss salátának vagy párolt zöldségnek is a tányéron.


Megjegyzés: Almaecetes pácot teszteltem, és működik!

1 megjegyzés:

duende írta...

Óóóóó de finom lehet! :)
Ez a hal a kedvencem, imádom.