2010-10-18

Virágos-sütőtökös mini cupcake


Rajongok a virágokért.
Szeretek gyönyörködni bennük, magamba szippantani elbűvölő illatukat, és bevallom, szívesen el is fogyaszom őket. (kizárólag az ehető virágokat)


Ennek a cupcake-nek az egyetlen szépséghibája annyi csupán, hogy cupcake-kapszli helyett muffinformában sült. Na jó, van még egy: nagyon eteti magát!

Ellentétben a virágokkal, a vajkrémet egyáltalán nem szeretem, ezért olvasztott csokoládét tettem a cupcake-k tetejére, amit a még mindig virágzó levenduláimmal bolondítottam meg, és bátran merem állítani, hogy nagyon szerették egymást a sütőtökkel.



Hozzávalók 45 db mini cupcake-hez

200 g zabpehelyliszt
100 g sima búzaliszt
1 csipet finom tengeri só
1 csipet őrölt szerecsendió
1 tk szárított ázsiai citromfű
1 g őrölt kardamom
3 g őrölt fahéj
5 g homoktövispor
6 g sütőpor
20 g finomra őrölt törökmogyoró

425 g nagylyukú reszelőn lereszelt sütőtök

3 db nagy tojás
70 g ibolyás akácméz (vagy más virágos méz)
75 ml földimogyoróolaj

100 g fehér csokoládé
1 db tojásfehérje
1 ek levendulavirág
4 ek (kb. 0,5 dl cukrozatlan habtejszín)
virágpor ízlés szerint



Elkészítés:

1 A liszteket és a fűszereket keverjük jól össze. A tojásokat verjük fel a mogyoróolajjal, majd a mézzel is. Forgassuk a masszába a reszelt sütőtököt, végül apránként adagolva keverjük hozzá a fűszeres lisztet.

2 Kanalazzuk a formák 3/4-éig a masszát, és forró sütőben 15-18 perc alatt süssük készre.
Az én sütőm max. 250°-ot tud, ennél magasabb hőfokon is lehet sütni, de figyeljünk oda a sülési időre.

3 Közben a csokoládét a levendulával és a tejszínnel vízgőz fölött olvasszuk fel. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a csokoládéval és keverjük simára.

4 Vonjuk be a cake-ek tetejét a csokoládéval és szórjuk meg őket virágporral.
Az allergiások ezt inkább mellőzzék!

2 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Nagyon finomságosnak tűnik! :) Toligálok már ide-oda egy csomag virágport a szekrényben, mert pollenallergiás vagyok én is. Szerinted azért érdemes egy kísérletet tenni vele? Talán nem lesz semmiféle rohamom... ;)

Selectfood írta...

huh Nem tudom, de nem merem ajánlani. Öcsém is allergiás és evett egy kevés virágporosat, neki nem lett semmi baja. Én nem virágporoztam be minden cupcake-t, így allergiásoknak is jó volt.
A virágport tartsd inkább hűtőben jól zárható kis üvegben!