Előző napi ebédről megmaradt köles és egy kevés fel nem használt tőkehal is várakozott a hűtőben, nekem pedig csak valami gyors ebédre volt időm. Felturbóztam a maradékokat, és milyen jól tettem!
A kölesem eleve egy kicsit ragacsos állagú volt, és a végeredmény egy egészen jó risotto-állagú egytál lett.
Mennyiségek nélkül írom le a hozzávalókat, mert nem mértem le a megmaradt tőkehalat, se a kölest, a többi hozzávalót pedig szemre tettem csak bele.
Lehet melegen főételként, vagy egy könnyű vacsoraként fogyasztani, esetleg hidegen, salátaként.
Hozzávalók:
főtt köles
főtt, kiszálkázott tőkehal
vegyes tenger gyümölcsei (kb. 100g 2 személyre)
salotta, fokhagyma finomra aprítva
sárga és piros paradicsom felkockázva
paszternák, sárgarépa aprítógépben egészen picire aprítva
petrezselyemzöld felaprítva
tengeri só
frissen őrölt fehér bors
olívaolaj
kevés száraz fehérbor vagy víz
Elkészítés
1 Az aprított salottát kevés olívaolajon, egy hőálló serpenyőben megfuttattam. Hozzáadtam a sárgarépát és a paszternákot. Jól összeforgattam, pároltam néhány percig, majd rádobtam a paradicsomokat is. Mikor már kezdett pépesedni, hozzáadtam a - jelen esetben fagyasztott - tenger gyümölcseit is. Időközben apránként annyi bort / vizet öntöttem alá, hogy le ne ragadjon az étel. Ne legyen se túl száraz, se túlságosan tocsogós. Ízesítettem.
2 Amikor a tenger gyümölcsei megpuhultak, akkor a keverékbe forgattam a tőkehalat és a párolt kölest. Ha még kívánja az étel, lehet még egy kis bort vagy vizet aláönteni és finomítani az ízesítésen.
Tálaljuk azonnal.
Tipp: Állagánál fogva tonhallal is el tudom képzelni ezt az ételt, rizzsel vagy kuszkusszal összeforgatva, vagy ami éppen kéznél van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése