2010-10-03

Sós káposztás rétes

az én káposztás rétesem

Hozzávalók:
3 rétesrúdhoz

1 fej fehér fejes káposzta (kb. 1 - 1,2 kg) nagylyukú reszelőn lereszelve
4 db vöröshagyma finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma
225 g telföl
, frissen őrölt színes bors
olívaolaj
6-9 lap rétestészta, ami most bolti, de próbáltam olyat választani, ami minél kevesebb összetevőből áll. Búzaliszt, víz, só, tartósítószer (Kálium -szorbát).  Mindenesetre tervben van már a saját készítésű is tészta is, tartósítószer nélkül.

kevés víz a rudak tetejére

Elkészítés:

1 Az vöröshagymát és a fokhagymát futtassuk meg kevés olívaolajon, és pároljuk meg rajta a káposztát. Finoman sózzuk, borsozzuk meg, majd a tűzről levéve keverjük hozzá a tejfölt is.

2 Egy-egy rúdhoz fektessünk le ízlés szerint 2-3 réteslapot egy tiszta konyharuhára. Fújjuk be, vagy egy ecsettel vékonyan kenjük meg olívaolajjal vagy olajos vízzel.
A káposzta 1/3-át tegyük egy sorba a tészta aljára úgy, hogy 2-3 ujjnyi rész üresen maradjon. Hajtsuk be a tészta széleit, majd szorosan tekerjük fel. Hasonlóképpen töltsük meg a másik két rudat is.

3 Helyezzük a rudakat egy olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe, spricceljünk vizet a tetejükre, és 180°-os sütőben, a középső rácson, körülbelül fél óra alatt süssük készre.


Tipp: Szerintem a sós rétes nem csak önálló fogyasztásra, hanem köretként is tökéletes.

Nincsenek megjegyzések: