2010-10-31
Nagyon mákos, kétalmás piskóta
Szándékosan készítettem nagyon mákosra a süteményt, magában is finom akár tízóraira vagy uzsonnára. Puding vagy fagylalt is jól illik mellé, úgy mint az almás süteményekhez általában.
Hozzávalók
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
75 g zabpehely
400 g egész mák
12 g sütőpor
1 csipet finom tengeri só
1-2 rúd vanília kikapart belseje
125 ml sovány tej
100 g olvasztott vaj
kb. 800 g alma
kb. 600 g birsalma (3 db)
90 g nádcukor
5 db tojás fehérje és sárgája különválasztva
Elkészítés
1 Az almákat hámozzuk meg, és reszeljük le nagylyukú reszelőn. Hagyjunk meg valamennyit a piskóta díszítéséhez.
2 A lisztet, zabpelyhet, mákot és a csipet sót keverjük jól össze.
3 Keményre verjük fel a tojásfehérjét. Egy külön tálban a tojássárgáját is verjük fel a vanília kikapart magvaival és az apránként hozzáadott cukorral. Keverjük hozzá a vajat és a tejet, végül a teszelt almát is.
4 Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét, majd adagoljuk hozzá a mákos lisztkeveréket is.
5 Én egy 26 cm-es, vajjal vékonyan kikent kapcsos tortaformába simítottam el a masszát, tetejét amla és birsalma szeletekkel díszítettem, és 180°-os sütőben 50 percig, alulról a 2. rácson sütöttem készre. Hagytam a sütőben kihűlni.
Ez a sütemény egy a nlcafe-n fellelhető recept alapján készült.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése