2010-10-31

Nagyon mákos, kétalmás piskóta


Szándékosan készítettem nagyon mákosra a süteményt, magában is finom akár tízóraira vagy uzsonnára. Puding vagy fagylalt is jól illik mellé, úgy mint az almás süteményekhez általában.


Hozzávalók

200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
75 g zabpehely
400 g egész mák
12 g sütőpor
1 csipet finom tengeri só

1-2 rúd vanília kikapart belseje
125 ml sovány tej
100 g olvasztott vaj
kb. 800 g alma
kb. 600 g birsalma (3 db)
90 g nádcukor
5 db tojás fehérje és sárgája különválasztva



Elkészítés

1 Az almákat hámozzuk meg, és reszeljük le nagylyukú reszelőn. Hagyjunk meg valamennyit a piskóta díszítéséhez.

2 A lisztet, zabpelyhet, mákot és a csipet sót keverjük jól össze.

3 Keményre verjük fel a tojásfehérjét. Egy külön tálban a tojássárgáját is verjük fel a vanília kikapart magvaival és az apránként hozzáadott cukorral. Keverjük hozzá a vajat és a tejet, végül a teszelt almát is.

4 Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét, majd adagoljuk hozzá a mákos lisztkeveréket is.

5 Én egy 26 cm-es, vajjal vékonyan kikent kapcsos tortaformába simítottam el a masszát, tetejét amla és birsalma szeletekkel díszítettem, és 180°-os sütőben 50 percig, alulról a 2. rácson sütöttem készre. Hagytam a sütőben kihűlni.


Ez a sütemény egy a nlcafe-n fellelhető recept alapján készült.

Nincsenek megjegyzések: