2010-09-22
Zserbó
Amikor pár nappal drága Férjem születésnapja előtt olvastam valahol, hogy Magyarország 2. kedvenc süteménye idén a zserbó lett, rájöttem, hogy én még soha nem sütöttem, szóval éppen itt az ideje. Sőt mi több, torta lesz belőle!
A desszert.eu-n meg is találtam a nekem leginkább tetsző receptet, komplett fázisfotókkal, nagyon jó leírással, 22 cm-es formához.
Ez a nagyszerű süteményt Emile Gerbeaud, svájci származású cukrász és csokoládégyáros alkotta meg, aki csak 30 éves korától élt Magyarországon.
(forrás: Wikipédia)
Az én tortámat - illetve a Férjemét - egy 26 cm-es kapcsos formában sütöttem, és az eredetihez képest az ízlésemnek megfelelően változtattam a mennyiségeken.
Hozzávalók:
a tésztához
220 g búzaliszt
110 g vaj
22 g nádcukor
1 db tojássárgája
20 g 20%-os tejszín + 24 g 0,5%-os tej
1 csipet só
9 g szárított élesztő
1 g sütőpor
Ebből egy 95 g-os és 4×75 g-os darab lett.
a töltelékhez
308 g dióbél finomra őrölve
100 g nádcukor
660 g savanykás, lehetőleg házi sárgabaracklekvár simára turmixolva
1 teáskanál őrölt fahéj
1 db biocitrom reszelt héja
1 db vaníliarúd kikapart belseje vagy vaníliás cukor
a diós keverék 4 egyenlő részre osztva: kb 102 g
lekvár 4×165 g
100 g min. 60%-os étcsokoládé
Elkészítés:
1 A tészta hozzávalóit összekeverem, tésztát gyúrok belőle. 1 db 95 g-os darabot leválasztok belőle, a maradék tésztát pedig 4 egyforma (75 g-os) darabra választom. Hűtőbe teszem.
2 A dióhoz keverve a cukrot, citromhéjat, fahéjat és a vanília kikapart belsejét, összeállítom a diós tölteléket.
4 egyenlő részre osztom.
3 Az nagyobb tésztalapot nagyon vékonyra, áttetszőre nyújtom, majd kibélelem vele a vékonyan kivajazott tortaformát. Az oldára is, egészen a forma tetejéig jusson belőle.
Pontosan a lekvár 1/4-ét rákenem a tésztára, azután rászórom az első adag diós keveréket.
4 A következő tésztalapot is vékonyra nyújtom, majd ismét lekvár, rá pedig a diós keverék kerül. A többi lekvárt és diót felhasználva elkészítem mind a négy réteget.
Legfelülre tészta kerül, amit villával megszurkálok.
5 180°-os sütőben a középső rácson 45 perc alatt készre sütöm, majd ha már legalább langyosra hűlt, megkenem a vízgőz fölött megolvasztott étcsokoládéval is.
Fogyasszuk tortaszeletként, vagy hagyományosan felszeletelve. Isteni finom, jó étvágyat hozzá!
Címkék:
citrus,
csoki,
desszert,
dió,
időigényes,
lekvár,
magyar konyha
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Isten éltesse!:) Mikor van a szülinapja?
Imádom a zserbót. Nagyon klassz lett!
Már 2 hete volt :-) Köszönöm az Ő nevében is!
Köszi Ildy, én is így vagyok vele!
Megjegyzés küldése