2010-09-19
Rozmaringos kacsamell lila gyümölcsös szósszal
Hozzávalók:
kacsamell
frissen őrölt rózsabors
só
rozmaring
édes, vörös portói bor
kékszőlő
szilva
áfonya
kevés nádcukor
Köret ajánlat: köles
Elkészítés:
1 A kacsamell bőrős felén ejtsünk bevágásokat, mindkét oldalát sózzuk, illetve borsozzuk meg, és tegyünk rájuk néhány rozmaring levelet. Tegyük egy magasfalú edénybe, locsoljuk meg a portóival, és hagyjuk minimun fél órán keresztül, hogy átvegye az ízeket. Félidőben fordítsuk meg.
2 A szószhoz magozzuk ki a szilvákat, majd daraboljuk fel. A nagyobb szőlőszemeket vágjuk ketté, vagy negyedeljük, de a kicsik maradhatnak egyben is. Akit zavarnak a magok, az ki is magozhatja.
3 Egy felforrósított teflon serpenyőben a lecsepegtetett kacsamelleket bőrös felükkel lefelé süssük 4-5 percig magas hőfokon, majd fordítsuk meg a húsokat, és süssük tovább 3-4 percen át, közepes hőfokon.
Ha a hús megsült, vegyük ki a serpenyőből és tartsuk melegen. A zsírt ki ne öntsük, ha lehűlt, tartsuk hűtőben későbbi felhasználásig.
4 Tegyük a forró serpenyőbe a gyümölcsöket, hintsük meg egy kis nádcukorral, forgassuk jól össze, hogy karamellizálódhassanak. 1-2 perc múlva öntsük fel a húsról visszamaradt portóival, rottyantsuk össze, majd közepes hőfokon főzzük néhány percig, míg kellőképpen besűrűsödik.
A kacsamellet szeleteljük fel és tálaljuk a szósszal nyakon öntve.
A párolt köles helyett lehet más köretet is készíteni mellé, de szerintem ez így volt tökéletes.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése