2010-09-10
Rácsos körtés pite
Hozzávalók
a tésztához:
200 g sima búzaliszt
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
65 g nádcukor
100 g vaj
2 db tojássárgája és 1 db kis tojás (vagy 2 db normál méretű)
65 ml hideg tej (vagy annyi amennyivel összeáll, de nem ragad a tészta)
1 csipet tengeri só
1 csapott ek fahéj
1 tk kardamom
továbbá:
sok körte
meggylekvár - opcionális
rum vagy sütőrum
darált mogyoró vagy más csonthéjas gyümölcs (sótlan, pirított)
fahéj
Elkészítés
1 A körtéket hámozzuk meg, csutkázzuk ki és szeleteljük fel.
2 A liszteket szitáljuk össze a fűszerekkel, majd gyúrjunk tésztát a fenti hozzávalókból. A felénél valamivel nagyobb darabot válasszunk le és nyújtsuk ki akkorára, hogy ki tudjunk bélelni vele egy 25 cm átmérőjű piteformát. (mielőtt a tésztalap a formába kerülne, vajazzuk ki vékonyan)
3 Hintsük meg darált mogyoróval, helyezzünk rá bőven körtét, locsoljuk meg egy kis rummal, hintsük meg fahéjjal, esetleg még egy kis mogyoróval, és ha szeretjük, akkor meggylekvárral is megkenhetjük.
4 A maradék tésztát ugyancsak nyújtsuk ki, vágjunk belőle egyforma szélességű csíkokat, majd szépen fedjük be vele a pitét. Spricceljünk a tetejére egy kis vizet.
5 175-180°-os sütőben, a középső rácson süssük készre nagyjából 45 perc alatt.
Magában is finom, de hasonlóan az almás pitéhez, jól kiegészíti a vaníliapuding vagy fagylalt.
Megjegyzés: Kissé kemény a tésztája, így szeletelés közben megtörhetnek a rácsok, de ez mit sem veszít az ízéből.
Sütöttem már lekvárral, illetve anélkül is, mindkettő nagyon finom lett.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése