Inkább csak a formája miatt a kenyér elnevezés, ám az a sörös-boros finomság inkább sorolható a desszert vagy a nassolnivaló kategóriába.
Hozzávalók:
50 g mazsola
50 g durvára darált makadámdió
0,5 dl vörös portói bor
1 dl világos sör
100 g nádcukor (por)
75 g olvasztott vaj
75 g akácméz
400 g teljes kiőrlésű rozsliszt (vagy búzaliszt)
1 teáskanál élesztőpor
250 g (vagy ízlés szerint) szilva
kenyérsütőforma (26×12×7)
Elkészítés:
1 A mazsolát áztassuk be a portóiba, az élesztőt szitáljuk össze a liszttel. A szilvát magozzuk ki és daraboljuk fel.
2 A vajat a nádcukorral és a mézzel, gépi habverővel verjük fel. Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a sört, és a beáztatott mazsolát is, a portóival együtt.
3 A liszt 1/3-át villával keverjük össze a sörös keverékkel, majd dolgozzuk bele a makadámdiót is. A maradék lisztet is szitáljuk apránként a masszához, és kézzel gyúrjunk belőle sima tésztát.
4 Egy téglalap alakú kenyérsütőformát vékonyan vajazzunk ki, béleljük ki sütőpapírral, majd rakosgassuk rá a szilvadarabokat. A tésztát nyújtsuk a formába illő méretűre és fektessük a szilvára. 220°-os sütőben - a középső foknál lejjebb, de ne a legalsó fokozaton - süssük készre a kenyeret 20-25 perc alatt.
Tűpróba szükséges!
Megjegyzés: A teljes kiőrlésű liszt miatt tömör szerkezetű marad a kenyér, nem fog nagyon megemelkedni.
Ez a receptem a Dining Guide-on is megtalálható.
Tipp: Próbáljuk ki kevesebb nádcukorral készíteni, és az elején a vajhoz lehet egy tojást is keverni, ízlés szerint.
4 megjegyzés:
Nagyon szép és biztosan finom is. Kár, hogy a háztartásomban nem található meg minden nap egy kis portói. :) Szerinted mással is helyettesíthető?
Persze! Például édes Tokaji Aszúval, vagy más édes borral.
Tekintettel a portugál Férjemre, nekem általában van itthon portói. :-)
Mázlista! :) Köszi szépen, nagyon izgatja a fantáziámat, szerintem ciprusi Commandariaval fogom kipróbálni akkor, az is hasonló jellegű és figyel egy a szekrényben. :)
Majd írd meg, hogy milyen lett, kíváncsi vagyok rá!
szia
Megjegyzés küldése