Az őzpörkölt, ahogy én készítem.
Hozzávalók:
1 kg őz pörkölthús
400g szárított rókagomba
2 ek édesnemes pirospaprikapor
1-1 teáskanál sárga és fekete mustármag
fekete bors
2 db borókabogyó
zöldfűszerek: kakukkfű és oregánó
1 db kisebb babérlevél
2 nagy fej vöröshagyma finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma összenyomva
2 db érett paradicsom feldarabolva
1 db kisebb zöld paradicsom feldarabolva
1 db kisebb TV paprika (ami ízlés szerint lehet csípős is) felaprítva
só
1,5 dl száraz vörösbor
olívaolaj vagy 1 lapos ek mangalicazsír
Elkészítés:
1 Kevés zsiradékon fonnyasszuk meg az előzőleg felaprított vöröshagymát. Dobjuk bele a felkockázott húst, fakanállal forgassuk jól össze. Hagyjuk pár percig, míg elkezd a hús kifehéredni.
Öntsük fel a vörösborral.
2 Ízesítsük; kis sóval, pirospaprikával, némi borssal, adjuk hozzá a babérlevelet, mustármagokat és a borókabogyókat is. Keverjük hozzá az aprított paradicsomokat, paprikát, fokhagymát és a rókagombát is.
Keverjünk mindent jól össze, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
3 Forrás után, lassú tűzön rotyogtassuk a pörköltet 2-3 órán át, míg a vadhús megpuhul és a leve besűrűsödik.
A zöldfűszerek egy részét nagyjából a fővési idő közepén, a másik részét pedig legjobb, ha nem sokkal a főzés befejezte előtt adjuk az ételhez.
Én most kapros tökfőzelék mellé készítettem, de ki-ki fogyassza kedvenc köretével; nokedlivel, rizzsel, tarhonyával és uborka-, vagy más salátával.
Tipp: A szárított gombát természetesen helyettesíthetjük frissel is, vagy más gombával, gombakeverékkel, de véleményem szerint a rókagomba különösen jól illik az őzhúshoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése