2010-07-26

Zöldségekkel főtt tőkehal kecskesajtos zöldbabpürével, pirított hagymákkal


Gyönyörű nyári színekben pompázó, kímélő halétel, valódi ízekkel, az egészségesség jegyében.


Hozzávalók

900 g vastagabb tőkehal szeletek (sóban szárított/kiáztatott)
vagy fagyasztott halfilé
sárgarépa, burgonya, salotta, fokhagyma ízlés szerint
500 g zöldbab
175 g kecskesajt
1 db babérlevél
1 ek petrzselyemmag (lehetőleg apró és friss legyen, de a nagyobb, már érett magok is megfelelnek)
petrezselyemzöld
tengeri só
frissen őrölt bors
extra szűz olívaolaj

Zamatos, új zöldségekből készítettem az ételt, a burgonya kivételével mindent frissen szedtem hozzá a kertemben.


Elkészítés

1. A vastag tőkehal szeleteket tegyük fel főni a megtisztított és ízlés szerint felaprított burgonyával és sárgarépával. Csak akkor sózzuk a vizet, ha a tőkehal már eleve nem sós. Dobjuk a babérlevelet, a petrezselyemzöldet és magot is a  vízbe.
Ha a halszeletek előbb megfőnek mint a zöldségek, -ami a filé esetében egészen biztos- akkor egy szűrőlapáttal óvatosan emeljük ki a léből és tartsuk melegen.
Fővés után a zöldségekkel is tegyünk ugyanígy.
2. A zöldbabot vízgőz fölött roppanósra pároljuk meg, majd keverjük össze a kecskesajttal, ami ha nem sózott, akkor gyöngén sózzuk is meg. Botmixerrel pürésítsük, s tartsuk melegen.
3. Végül a salottákat tisztítsuk meg, az újakat még csak meg sem kell hámozni, elég csak levágni a szárait és a gyökereit, majd lemosni őket. A fokhagymagerezdeket hagyjuk a héjában.
Egy serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk meg a hagymákat.

A tőkehalat tálaljuk zöldségágyon a zöldbabpürével és pirított hagymákkal, frissen őrölt borskeverékkel megszórva.

Nincsenek megjegyzések: