2010-07-20

Tripla semifreddo torta



Mivel nekem (még) nincsen fagyigépem, ezért legtöbbször semifreddo-t készítek különféle ízekben. Nagyon beválik, ráadásul fagyasztás közben kavargatni sem kell.

Most 3 ízből készítettem tortát, ami annyiban macerás, hogy a rétegeknek nagyjából meg kell szilárdulniuk mielőtt a következő réteg rákerülne, ezért több fázisú az elkészítése.
Jó hír viszont, hogy cserébe kapunk egy jól szeletelhető fagylalttortát, amit számtalan variációban kipróbálhatunk.



Hozzávalók:
3 rész alaprecept vagyis
3x
-5 dl cukrozatlan tejszín
-5 db tojás különválasztva
-fruktóz vagy nádcukor ízlés szerint
+ a kiválasztott ízek, jelen esetben:
1. fekete faeper / 800g gyümölcsből
2. fehér csokoládé / 300g csokoládéból
3. citromos-mákos (amit eredetileg pisztáciásnak terveztem)  / 3db citrom kifacsart leve, kb. 75g mák és, hogy ne maradjon fehér, még 2 evőkanálnyi, kevés vízben feloldott matchát is kevertem bele.



Cukor/gyümölcscukor mennyiséget szándékosan nem írok, ezt ki-ki az ízlése szerint alakíthatja.
A biztonság kedvéért a kapcsos tortaformát kibéleltem folpackkal, így rétegeztem  a krémeket, viszont így a szervírozáskor lehetetlen a fóliát kivenni a torta alól, így erre csak akkor van szükség, ha nem kapcsos formában készítjük.
Annyit még hozzá kell tennem, hogy ebből a mennyiségből nagyjából két db 28cm átmérőjű tortánk lesz.


Elkészítés

1. Az alaprecept mindig a különválasztott tojások és külön a tejszín felveréséből áll.
A fehéredésig felvert tojássárgájához keverjük a kiválasztott ízt (gyümölcspépet, olvasztott csokoládét, stb.), majd mindezt a szilárd, de nem "kőkeményre" felvert tejszínhabba keverjük, végül a felvert tojásfehérjét is óvatosan a krémbe forgatjuk.
2. Az alsó réteghez a faepret egy kevés fruktózzal édesítve pépesítettem és ezt kevertem a felvert tojássárgájához.
3. A középső réteghez a vízgőz fölött felolvasztott és kissé kihűlt fehér csokoládét kevertem a sárgákhoz. Külön cukrot egyáltalán nem adtam már hozzá, számomra így is éppen eléggé édes volt.
4. Végül a legfelső réteghez a tojássárgáját már eleve fruktózzal vertem fel, így adtam hozzá a citromlevet és a matcha pasztát, a mákot pedig a legvégén forgattam a krémbe.

A 2. és a 3. réteget az előző réteg megszilárdulása után készítettem el, s öntöttem a formába.

Fogyasztás előtt 15 perccel vegyük elő a fagyasztóból.

Megjegyzés: Én egy db tortát készítettem, a maradék krémeket pedig külön dobozokban fagyasztottam le. Legközelebb ezzel az ízkombinációval vastagabb faeper- és vékonyabb citromkrémet fogok felhasználni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon szép és nagyon jó ötlet! Nagyon finom lehet!

Selectfood írta...

Igen, valóban finom! A citrom savanykás íze jól kombinál a csokoládé édességével. A faeper pedig kiegészíti a két ízt.