2010-07-05

Lazacfilé mézes-balzsamecetes mártással




Hozzávalók
4-5 személyre (mártás)

személyenként 1-1 lazacfilé vagy lazacszelet
125 ml balzsamecet
175 g zellergumó, sárgarépa, gyöngyhagyma keveréke aprítógépben finomra aprítva
2,5 dl 10 %-os főzőtejszín
1 dl száraz fehérbor
1 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpéselve
extra szűz olívaolaj
1 db babérlevél
finomra aprított friss kakukkfű és rozmaring (én kakukkfűből többet használok)
20 g barna rizsliszt
15 g vaj
20 g méz
tengeri só
frissen őrölt színes bors


Elkészítés

1 Kevés olívaolajon futtassuk meg a finomra aprított zellert, sárgarépát és a gyöngyhagymát a fokhagymával és a babérlevéllel együtt.
2 Öntsük fel a borral, majd a tejszínnel, forrás után pedig a balzsamecettel is. Kissé sózzuk meg.
3 Dobjuk bele a vajat, hintsük meg a liszttel és simára keverve sűrítsük be a mártást.
4 A tűzről levéve vagyük ki a babérlevelet, majd botmixerrel keverjük egészen simára.
5 Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a mézet, s alacsony-közepes hőfokon sűrű kevergetés mellett még 10 percig főzzük.
6 A lazacfiléket enyhén sózzuk és borsozzuk meg, végül ízesítsük az aprított zöldfűszerekkel. Utolsó lépésként kevés olívaolajon egy wokban süssük át a filék mindkét oldalát kb. 2-2 perc alatt.  (vastagságtól függően a lazacszeletek sütése pár perccel többet vesz igénybe)


Köretjavaslat: Általában párolt fehér rizzsel vagy olívaolajon pirított, apró kockákra vágott és tojásfehérjével dúsított újburgonyával, továbbá zöldsalátával tálalom ezt a fogást.

Nincsenek megjegyzések: