Egészen tavaly tavaszig a komló (Humulus lupulus) nem tartozott a kedvenceim közé. Kiirthatatlan iszalagként tartottam számon, mígnem egy nagyon kedves és minden növényt jól ismerő jóbarátom fel nem világosított, hogy bizony a friss hajtásai (és más részei is) ehetőek, kifejezetten finom, nem keserű ízű és nem utolsó sorban magas káliumtartalommal rendelkező növény. Megkóstoltam és nem bántam meg.
Az ő javaslatára első alkalommal - egy évvel ezelőtt - egy egyszerű komlós tojásrántotta készült belőle. Jó volt a tojással, de most mégis egy kicsit másképpen szerettem volna elkészíteni.
Így született meg ez a komlós quiche, vagy más néven lepény.
Hozzávalók
a quiche alaptésztához
250 g búzaliszt
100 g hideg vaj
1 db tojás
tengeri só
5 ek hideg víz
és a komlós feltéthez
200 g zsenge komlóhajtás (kb.15-20cm-es rész)
4 db retek (idény szerint bármilyen: hónapos, fekete vagy jégcsapretek)
2 db paradicsom
75-100 g ementáli sajt vagy lágy, natúr kecske- vagy juhsajt
3 db tojás
3 dl főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma
1 db lila hagyma / vagy sima vöröshagyma
só és frissen őrölt színes bors ízlés szerint
Elkészítés
1 Először a tésztát gyúrjuk össze a hozzávalókból. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne olvadjon meg nagyon a vaj. 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni.
2 A komlóhajtásokat vágjuk 1-2 cm-es darabokra, majd mártsuk egy percre forrásban lévő vízbe. Ne puhuljon meg nagyon, maradjon roppanós.
3 Egy habverővel verjük fel a tojásokat a tejszínnel együtt. A kissé kihűlt komlót, az aprított retket, a vékony karikákra szelt hagymát keverjük benne jól el, adjuk hozzá a préselt fokhagymát is és sózzuk, borsozzuk meg ízlésünk szerint.
4 Egy 26 cm-es teflon vagy kerámia quiche-formát vajazzunk ki vékonyan, nyújtsuk ki a tésztát és fektessük a formába.
5 Reszeljük rá vagy osszuk el egyenletesen a sajtszeleteket az alapon.
6 Töltsük meg a komlós keverékkel és oszlassuk el egyenletesen a tésztán.
7 175-180°-os sütőben nagyjából 45 perc alatt süssük meg a lepényt.
Tipp: Készítsünk dupla adagot a tésztából, így a felét akár le is fagyaszthatjuk. Biztosan lesz olyan alkalom amikor jól fog jönni.
Vékonyra csíkozott füstölt sonkával vagy (sovány) szalonnával akár meg is lehet bolondítani a feltétet.
A komlóról bővebben a Terebessen vagy a Wikipédián is tájékozódhatunk.
4 megjegyzés:
Nem is tudtam, hogy ez a komló!
Azt meg pláne nem, hogy ezt meg lehet enni!
Sok komló van itt mifelénk, úgyhogy köszi a tippet, le fogom legelni a legközelebb szembejövő komlóbokrot! :-)
Szia Szamóca! Csak hogy ne legyen félreérthető: A komló NEM bokor!!! Esetleg annak tűnhet(nek) kifejlett állapotban, mert más növényeket benőnek.
Kérlek, hogy csak akkor fogyaszd ha biztonsággal felismered!
Később készítek és teszek fel természetben készült képeket róla.
Köszi a pontosítást és várom a fényképeket. Bár szerintem annyira jellegzetes növény, hogy nem igazán téveszthető össze mással, nem?
Az ígért képek már a vadon termő kedvencek oldalon vannak: http://selectfood.blogspot.com/p/vadon-termo-kedvencek.html
Megjegyzés küldése