2010-04-14

Quiche alaprecept és Komlós-retkes quiche

Egészen tavaly tavaszig a komló (Humulus lupulus) nem tartozott a kedvenceim közé. Kiirthatatlan iszalagként tartottam számon, mígnem egy nagyon kedves és minden növényt jól ismerő jóbarátom fel nem világosított, hogy bizony a friss hajtásai (és más részei is) ehetőek, kifejezetten finom, nem keserű ízű és nem utolsó sorban magas káliumtartalommal rendelkező növény.  Megkóstoltam és nem bántam meg.
Az ő javaslatára első alkalommal - egy évvel ezelőtt - egy egyszerű komlós tojásrántotta készült belőle. Jó volt a tojással, de most mégis egy kicsit másképpen szerettem volna elkészíteni.

Így született meg ez a komlós quiche, vagy más néven lepény.



Hozzávalók
a quiche alaptésztához

250 g búzaliszt
100 g hideg vaj
1 db tojás
tengeri só
5 ek hideg víz

és a komlós feltéthez
200 g zsenge komlóhajtás (kb.15-20cm-es rész)
4 db retek (idény szerint bármilyen: hónapos, fekete vagy jégcsapretek)
2 db paradicsom
75-100 g ementáli sajt vagy lágy, natúr kecske- vagy juhsajt
3 db tojás
3 dl főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma
1 db lila hagyma / vagy sima vöröshagyma
só és frissen őrölt színes bors ízlés szerint


Elkészítés

1 Először a tésztát gyúrjuk össze a hozzávalókból. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne olvadjon meg nagyon a vaj. 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni.
2 A komlóhajtásokat vágjuk 1-2 cm-es darabokra, majd mártsuk egy percre forrásban lévő vízbe. Ne puhuljon meg nagyon, maradjon roppanós.
3 Egy habverővel verjük fel a tojásokat a tejszínnel együtt. A kissé kihűlt komlót, az aprított retket, a vékony karikákra szelt hagymát keverjük benne jól el, adjuk hozzá a préselt fokhagymát is és sózzuk, borsozzuk meg ízlésünk szerint.
4 Egy 26 cm-es teflon vagy kerámia quiche-formát vajazzunk ki vékonyan, nyújtsuk ki a tésztát és fektessük a formába.
5 Reszeljük rá vagy osszuk el egyenletesen a sajtszeleteket az alapon.
6 Töltsük meg a komlós keverékkel és oszlassuk el egyenletesen a tésztán.
7 175-180°-os sütőben nagyjából 45 perc alatt süssük meg a lepényt.

Tipp: Készítsünk dupla adagot a tésztából, így a felét akár le is fagyaszthatjuk. Biztosan lesz olyan alkalom amikor jól fog jönni.
Vékonyra csíkozott füstölt sonkával vagy (sovány) szalonnával akár meg is lehet bolondítani a feltétet.

A komlóról bővebben a Terebessen vagy a Wikipédián is tájékozódhatunk.

4 megjegyzés:

Szamóca írta...

Nem is tudtam, hogy ez a komló!
Azt meg pláne nem, hogy ezt meg lehet enni!
Sok komló van itt mifelénk, úgyhogy köszi a tippet, le fogom legelni a legközelebb szembejövő komlóbokrot! :-)

Selectfood írta...

Szia Szamóca! Csak hogy ne legyen félreérthető: A komló NEM bokor!!! Esetleg annak tűnhet(nek) kifejlett állapotban, mert más növényeket benőnek.
Kérlek, hogy csak akkor fogyaszd ha biztonsággal felismered!
Később készítek és teszek fel természetben készült képeket róla.

Szamóca írta...

Köszi a pontosítást és várom a fényképeket. Bár szerintem annyira jellegzetes növény, hogy nem igazán téveszthető össze mással, nem?

Selectfood írta...

Az ígért képek már a vadon termő kedvencek oldalon vannak: http://selectfood.blogspot.com/p/vadon-termo-kedvencek.html