2010-04-10

Matchafagylalt ibolyával


Hozzávalók

20 g matcha (zöldtea-por)
75 ml forró víz
4 db tojássárgája
2 x 2 dl habtejszín (Milbonát használtam, az egyiket felverve)
3 dl tej
75 g sárga nádcukor
250 g mascarpone
1 jó nagy maréknyi ibolyaszirom


Elkészítés

1 A matchából a forró vízzel keverjünk sima pépet.
2 Az egyik tejszínt a tejjel melegítsük fel, de ne hagyjuk forrni. Vegyük le a tűzről.
3 A cukorral verjük fel a tojássárgákat, majd keverjük simára a felmelegített tejszínnel és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be.
4 Verjük fel a másik tejszínt.
5 A besűrírett tejhez gépi habverő alacsony fokozatán keverjük a mascarponét és a matchapasztát. A tejszínhabot egy lyukas fakanállal keverjük a krémbe, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
6 Egy erre alkalmas, jól zárható dobozba öntsük a - már majdnem - fagylaltot, és tegyük a fagyasztóba.
Többször, de minimum 3-4 alkalommal vegyük ki a fagyasztóból, kb. fél óránként, és robotgéppel dolgozzuk össze a szilánkosodás elkerülése végett.
7 Amikor a fagylalt már kezd dermedni akkor egyenletesen keverjük hozzá az ibolyát is.

Tipp: Ha sikerül teljes tejet beszereznünk, akkor elegendő csak egy adag tejszínt felhasználnunk, amit felverve keverjünk a krémbe.
Önmagában is nagyon finom, de kitűnő párosítás valamilyen csokoládé desszerttel, például csokis muffinnal, vagy csokoládé brûlée-vel.
A fenti fotón látható, a fagylaltnak "kísérője" egy megmaradt és a fagyasztóból elővett, kb. 4 adagra elegendő csokoládékrém, brûlée formájában. 4db tojássárgáját egy kevés (1ek) cukorral habosra kevertem, a krémhez adtam és 190°-os sütőben 25 perc alatt megsütöttem, majd behűtve szervíroztam a fagylalttal.

Megjegyzés: Az ibolyát helyettesíthetjük más ehető virágszirmokkal is.

Nincsenek megjegyzések: