2010-04-20

Kardamomos Mangótorta



Hozzávalók
250 g búzaliszt
6 g sütőpor
4 db érett mangó
(meghámozva és pürésitve az enyém 800ml lett, plusz még 2maroknyi, amit csak késsel aprítottam fel)
120 g szobahőmérsékletű vaj
4 db tojás
80 g nádcukor
100 g pirított mandula (aprított, őrölt vagy szeletelt is jó)
1 kk őrölt kardamom


Elkészítés
1. A vajat keverjük habosra a cukorral, majd verjük jól fel az egyenként hozzáadott tojásokkal is.
2. A lisztet szitájuk össze a sütőporral, kardamommal, s elegyítsük a mandulával.
3. A mangópürét egy  lyukas fakanállal keverjük el egyenletesen a masszával, majd a lisztes keverékkel is dolgozzuk simára.
4. Öntsük egy előzőleg kivajazott kapcsos formába és toljuk 1 órára 180°-os sütőbe.

Megjegyzés: Inkább egy puha, mintsem egy jól szeletelhető torta. Gondolom, hogy négy db helyett csak három mangóval sütve szilárdabb lesz az állaga, de nálunk eképpen aratott sikert.
Ananászos banán-, és csokoládéfagylalttal házasítottam, de el is hagyható.

4 megjegyzés:

King-Protea írta...

Nagyon finom ez a torta, már régóta készültem megsütni. Itt nálunk épp dúl a mangó szezon, így aktuálissá vált. Az oldalad nagyon tetszik, a sütijeid egytől egyik nagyon finomak és egyediek, köszönet a jobbnál jobb receptekért!

Selectfood írta...

Kedves King-Protea,
akkor te vagy a fokvárosi látogatóm! :)
Örülök, hogy jól sikerült a torta, és köszönöm a kedves szavaidat. Irigyellek a mangó miatt, itthon nagyon ritkán lehet igazán finom, édes, lédús példányokhoz jutni. Van jackfruit is? ;)

King-Protea írta...

Jackfruit nincsen (őszitén szólva utána is kellett néznem, hogy mi fán terem:-), de szívesen megkóstolnám!
Papaya és passion fruit (granadilla) van még az egzotikusabb fajtákból.
A mangók tényleg óriásiak és lédúsak! Jó hogy megadtad pontosan a 800 ml-es mennyiséget a tortához, mert az nekem 2 db mangóból kijött a 4 helyett!
Üdv Fokvárosból, várom a további jó recepteket!

Selectfood írta...

Mi a São Tomé és Príncipéhez tartozó Rolas-szigeten ettük, egy óriási, mézédes gyümölcs. Azóta se találkoztam vele. Érdemes felkutatni, de lehet, hogy arra felétek nem is termesztik.

Az utóbbi időben már a tojásokat is lemérem, hiszen némelyik recepthez az sem mindegy, hogy 25 vagy 55 g súlyú. :)

Szia!